Antena 3 CNN Economic Promisiunile pe care le face Guvernul profesorilor şi ce salarii cresc. Anunțul făcut de Marius Budăi

Promisiunile pe care le face Guvernul profesorilor şi ce salarii cresc. Anunțul făcut de Marius Budăi

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunţat vineri că Guvernul a adoptat Ordonanța de Urgență prin care salariile pentru funcțiile comune din administrație se aduc la nivelul prevăzut în grila aferentă anului 2022.

de Redacția Antena 3 CNN    |    26 Mai 2023   •   11:03

Salariile din administrația publică cresc, din 1 iunie, la nivelul stabilit pentru anul 2022 prin legea salarizării unitare în sectorul public, a anunțat vineri Ministrul Muncii.

"Avem bune intenții în ceea ce privește solicitările angajaților din Educație, dar și din alte domenii de activitate!

Dovadă stă faptul că, la propunerea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, Guvernul a adoptat astăzi Ordonanța de Urgență prin care salariile pentru funcțiile comune din administrație, prevăzute în Anexa VIII a Legii Salarizării 153/2017, se aduc la nivelul prevăzut în grila aferentă anului 2022", a scris ministrul Muncii, Marius Budăi, vineri, pe pagina de Facebook.

Cu o zi în urmă acesta anunţa că, în urma discuţiilor purtate cu sindicatele din Educaţie, instituţia pe care o conduce a pregătit un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care salariile pentru funcţiile comune din administraţie sunt aduse la nivelul prevăzut în grila aferentă anului 2022.

Acest lucru înseamnă că salariile se majorează cu 10% pentru o anumită categorie de angajați români, începând de la 1 iunie 2023.

Este vorba despre bugetarii din anexa VIII a Legii salarizării unitare ("Administrație"). Astfel, salariile de bază ale personalului ce ocupă funcții publice se stabilesc, de la 1 iunie 2023, la nivelul salariilor de bază prevăzute de această lege pentru anul 2022, potrivit unui proiect de ordonanță pus miercuri în dezbatere de Ministerul Muncii.

"Având în vedere constrângerile fiscal-bugetare din anul 2023, s-a optat într-o primă fază pentru stabilirea salariilor de bază prevăzute de lege la nivelul anului 2022 pentru personalul încadrat conform Anexei nr. VIII la Legea-cadru, deoarece categoriile de personal prevăzute în această anexă se regăsesc în toate domeniile de activitate bugetară, de exemplu TESA din sănătate și personalul nedidactic din învățământ. 

Prin urmare, de prevederile acestei ordonanțe de urgență a Guvernului beneficiază și celelalte domenii de activitate bugetară, având în vedere că personalul încadrat pe funcții comune, cât și pe cele din alte unități de subordonare centrală și locală, au salarizarea reglementată în această anexă", arată reprezentanţii Ministerului Muncii.

Sindicatele din Educație au cerut majorarea veniturilor tuturor angajaților cu 25% și salariul la nivelul celui mediu brut pe țară pentru debutanți.

Guvernul susţine că nu sunt bani la buget pentru majorările cerute de profesori

Vineri la prânz s-a terminat ședința de Guvern, însă nu s-a schimbat oferta făcută de Executiv. În continuare susține Guvernul că nu sunt bani la buget pentru majorările salariale pentru profesori. 

Mai exact, în ședința de astăzi a fost aprobată doar acea anexă 8, astfel încât personalul nedidactic să fie adus la nivelul grilei de salarizare din 2022. 

Impactul bugetar este de aproximativ 300 de milioane de lei, însă în această anexă sunt cuprinse mai multe categorii socio-profesionale: funcționari, parlamentari, angajați de la Curtea de Conturi, persoane care, odată cu deblocarea acestei anexe, ajung și ele la nivelul grijei de salarizare din 2022. 

Apar acele vouchere promise, acele bonusuri pentru profesori, însă ele nu au fost adoptate astăzi. Este vorba despre acei 2.500 lei, care vor fi acordați în două tranșe. 

Inițial, au vorbit despre folosirea banilor, mai exact despre 1.500 lei bani europeni, care să fie folosiți pentru cărți sau cursuri didactice de profesionalizare, însă se ia în calcul și posibilitatea de a flexibiliza și de a le permite profesorilor să folosească integral acești bani, fără să ofere documente care să justifice modul în care banii au fost folosiți. 

Dacă aceste vouchere s-ar acorda din bani europeni, aceste bonusuri ar costa aproximativ 60 de milioane de euro. 

Se va discuta în perioada următoare, pentru că vor avea loc negocieri cu profesorii, și vor vedea dacă rămân în continuare acele vouchere și ele vor fi transpuse într-un act legislativ sau dacă oferta ar putea să fie totuși schimbată. 

Greva din Educaţie pare departe de final

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

"Prin derogare de la prevederile art. 12 alin. (2) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, începând cu data de 1 iunie 2023, salariile de bază ale personalului care ocupă funcțiile prevăzute la Anexa nr. VIII Familia ocupațională de funcții bugetare "ADMINISTRAŢIE" din Legea-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, se stabilesc la nivelul salariilor de bază prevăzute de această lege pentru anul 2022", arată proiectul de ordonanță de urgență.

Cu toate acestea, greva din Educaţie pare departe de final. Oferta guvernanţilor este "neinspirată", au spus sindicaliştii imediat după ultimele negocieri e care le-au avut aseară cu reprezentanţii puterii. 

Astăzi vor avea loc noi discuţii la Guvern, în timp ce în mai multe oraşe mari din ţară profesorii vor ieşi din nou în stradă. 

În Bucureşti, astăzi este a cincea zi de proteste ale profesorilor.

Avem bune intenții în ceea ce privește solicitările angajaților din Educație, dar și din alte domenii de...

Publicată de Marius Constantin Budăi pe Vineri, 26 mai 2023

×
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close