Antena 3 CNN Economic Cu cât ar rămâne în mână românii după creșterea salariului minim de la 1 iulie 2024 | Anunțul lui Marius Budăi

Cu cât ar rămâne în mână românii după creșterea salariului minim de la 1 iulie 2024 | Anunțul lui Marius Budăi

Salariul minim pe economie ar urma să crească, de la 1 iulie, la 3700 de lei. Asta înseamnă că românii vor rămâne cu mai mulți bani în buzunar la sfârșit de lună.

de Laura Dinu    |    Gina Vacariu    |    13 Feb 2024   •   00:00

Întâlnire decisivă în Guvernul României pentru salariile și pensiile românilor.

În acest moment, Guvernul vine cu o propunere care ar urma să îi avantajeze pe salariații români.

În primul rând, guvernanții vin cu propunerea ca salariul minim pe economie să crească de la 1 iulie 2024 la 3700 de lei. Asta înseamnă un salariu minim net care ar urma să crească cu 138 de lei. Cu alte cuvinte românii ar putea primi în mână 2217 lei.

Reprezentanții mediului de afaceri vin și spun însă că nu vor o creștere atât de mare de la 1 iulie 2024 și vor o creștere mai mică, de până la 3500 de lei, începând cu 1 septembrie 2024. Asta înseamnă o creștere de doar 28 de lei la salariul net. În acest caz, românii plătiți cu salariul minim pe economie ar încasa doar 2107 lei în mână. 

Marius Budăi a explicat în exclusivitate la Antena 3 CNN ce înseamnă această majorare. 

”Este, de fapt, implementarea salariului minim european în România. 

Acesta sume au fost avansate încă de anul trecut. Nu luăm o decizie de pe o zi pe alta. Dar este un principiu cu care Marcel Ciolacu a venit, ca de la 1 ianuarie 2025, să nu câștige nimeni sub 500 de euro net. 

Toate aceste elemente trebuie puse într-un context. Directiva este aprobată, trebuie să o transformăm în lege, principiile sunt foarte clare. Ideea de bază este să nu dezechilibrăm, dar trebuie să aibă și oamenii cu ce trăi”, a spus Marius Budăi la Antena 3 CNN. 

”Am discutat anul trecut că la 1 iulie 2024 salariul va fi de 3700 de lei, dar este și acel deziderat de care vorbea Marcel Ciolacu ca de la 1 ianuarie 2025 să nu mai avem salarii minime sub 500 de euro”, a mai spus fostul ministru. 

Și Mircea Coșea, profesor în economie, a explicat în exclusivitate la Antena 3 CNN de ce se întârzie cu implementarea acestor măsuri care ar putea fi de un real ajutor pentru cetățeni. 

”Se întârzie din cauza faptului că aceste măsuri au efecte contrare foarte importante și cred că Guvernul trebuie să le judece cu atenție.

Creșterea salariului minim reprezintă una dintre cele mai sensibile și delicate probleme ale politicii economice. Și asta deoarece salariul minim nu depinde de productivitate. Salariul minim este o chestiune socială, reprezintă o sumă care să asigure un trai normal unor activități care nu sunt nici foarte calificate, nici foarte bine pregătite. 

Deci această creștere, care ar trebui să apară, deoarece România are cele mai mici salarii minime din Europa, este o presiune pentru angajator. Angajatorul este cel care trebuie să plătească, în situația în care economia nu merge foarte bine, de fapt merge din ce în ce mai rău din cauza Ordonanței Trenulețul care apasă pe întreprinzători cu noi impozite și taxe.

Deci, pe deoparte este bine, pe de altă parte este o măsură de bumerang, așa că trebuie foarte bine gândită și calculată, în așa fel încât nici întreprinzătorii să nu se afle într-o mare problemă, nici competitivitatea economică a României să nu aibă mult de suferit și nici să nu avem o scădere a investițiilor străine în România”, a explicat profesorul Mircea Coșea la Antena 3 CNN. 

×
Subiecte în articol: mircea cosea salarii
Parteneri
Ordinea partidelor pe buletinul de vot, la alegerile europarlamentare 2024
x close