Antena 3 CNN Economic Ce pensie va avea un român care a lucrat 35 de ani, doar pe salariul minim pe economie. Ministrul Muncii: ”Aici avem o creștere semnificativă!”

Ce pensie va avea un român care a lucrat 35 de ani, doar pe salariul minim pe economie. Ministrul Muncii: ”Aici avem o creștere semnificativă!”

Simona Bucura Oprescu a anunțat cât va câștiga un român care a lucrat 35 de ani, dar doar pe salariul minim pe economie.

Ce pensie va avea un român care a lucrat 35 de ani, doar pe salariul minim pe economie. Ministrul Muncii: ”Aici avem o creștere semnificativă!”
Sursa foto: GettyImages
de Laura Dinu    |    10 Feb 2024   •   00:00

Românii așteaptă cu sufletul la gură recalcularea pensiilor. Aceștia speră ca veniturile să le crească semnificativ după recalcularea promisă de Guvern.

Iar veștile sunt bune. Autoritățile în domeniu susțin că sumele se vor majora considerabil.

"Este foarte important ca românii să ştie că în 2024, după cum au constatat, toate pensiile cresc, fiindcă de la 1 ianuarie avem o creştere a punctului de pensie, de la 1785 de lei la 2032 de lei, o creştere a indemnizaţiei minime sociale, de la 1125 de lei la 1281 de lei, şi avem deja pusă în aplicare, parţial, noua lege a pensiilor care a apărut în Monitorul Oficial pe 4 decembrie, care la articolul 84, alineatul 3, ne spune că în fiecare an pensiile românilor se vor majora cu inflaţie plus jumătate din câştigul salarial mediu brut.

Aceasta este garanţia că nu se va mai întâmpla ca în alţi ani, fiind dacă vom urmări evoluţia punctului de pensie vom vedea că au fost ani în care pensiile românilor nu au crescut deloc, de exemplu între 2009 şi 2013, dar şi în 2020-2021, sau au fost majorate în luna septembrie.

Şi atunci, noua lege a pensiilor vine cu un mecanism care spune clar când şi cu cât cresc pensiile românilor”, a afirmat Simona Bucura Oprescu la Antena 3 CNN.

Apar îngrijorări, însă, în rândul persoanelor care au lucrat toată viața doar pe salariul minim pe economie, și care nu au speranțe prea mari după recalculare. 

Simona Bucura Oprescu, Ministrul Muncii, a explicat cât va câștiga un român care a contribuit 35 de ani la sistemul public de pensii, dar a avut un venit minim.

„Aici vom avea o creștere semnificativă a pensiilor. Pe simulările de la Casa Națională de Pensii, un angajat cu 35 de ani pe salariul minim, de la indemnizația minimă, cu punctele de stabilitate nu va mai fi în această situație. Deci de la 1281 de lei, după recalculare ar avea o creștere de peste 80%. Este foarte important, pentru că în indemnizația minimă socială aveam și pensionari cu 15 ani, dar și pensionari cu stagiu complet de 35 de ani, dar au avut salarii mici și erau încadrați tot în acea indemnizație minimă. Și aici se văd efectele benefice, mergem într-o zonă unde, dacă ai muncit mai mult, primești mai mult.

Este foarte important că acum deja vedem o reglementare în vigoare, care a ajuns la maturitate. Deja Inspecția Muncii a explicat angajatorilor că trebuie acordate aceste majorări. Față de ianuarie 2023, avem cu 300.000 mai puțini angajați plătiți cu salariul minim. Aici este vorba și despre competențele angajaților, astfel încât angajatorii să fie interesați să îi plătească mai mult.

Avem proiecte ce țin de ucenicie, de primul loc de muncă și de competențe digitale, verzi și lingvistice, astfel încât să creștem nivelul de pregătire, astfel încât să se întâlnească pretențiile angajatorilor cu cele ale angajaților și să avem o piață a muncii mai puternică”, a explicat Simona Bucura Oprescu la România TV

×
Subiecte în articol: Simona Bucura Oprescu pensii
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close