Antena 3 CNN Economic Se schimbă buletinele. Cât costă cărţile de identitate cu CIP | Ele sunt gratuite doar în anumite situaţii

Se schimbă buletinele. Cât costă cărţile de identitate cu CIP | Ele sunt gratuite doar în anumite situaţii

Buletinele de identitate se schimbă în România, s-au introdus la nivel național buletinele electronice, cu CIP, iar mulţi români sunt interesaţi de costul acestora.

Se schimbă buletinele. Cât costă cărţile de identitate cu CIP | Ele sunt gratuite doar în anumite situaţii
Sursa foto: Inquam Photos-Octav Ganea/ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO
de Georgiana Adam    |    29 Mar 2024   •   10:11

Iniţial, autoritățile române au transmis că introducerea noilor buletine electronice cu CIP va fi susținută financiar de stat, cel puțin în cazul primului buletin obținut la vârsta de 14 ani sau în cazul primei reînnoiri. 

Se stabilise, prin ordonanță de urgență, că eliberarea cărții electronice de identitate cu CIP emisă persoanelor cu vârsta mai mare de 14 ani se asigură din fonduri de la bugetul de stat sau din fonduri externe nerambursabile, având alocate și 200 milioane euro, prin PNRR.

Conform ordonanței de urgență adoptate de Guvern la începutul lui 2023, "contravaloarea cărții electronice de identitate emise persoanelor cu vârsta mai mare de 14 ani se asigură din fonduri alocate în acest sens de la bugetul de stat sau din fonduri externe nerambursabile".   

Din această sumă, se puteau emite cinci milioane de astfel de buletine sau cărţi de identitate electronice cu CIP.

Cu toate acestea, lucrurile nu par să mai fie la fel.

Ulterior, Guvernul a spus că vrea ca doar primul buletin electronic să fie gratuit și numai pentru tinerii care împlinesc 14 ani, potrivit profit.ro.

Astfel, Guvernul a pregătit o hotărâre în care arată că opțiunea eliberării gratuite a buletinelor electronice cu CIP "a fost eliminată, deoarece conștientizarea populației în direcția adoptării cărții electronice de identitate, suportând costul acesteia, nu ar fi suficient de determinantă".

Cu alte cuvinte, Executivul susține că eliberarea gratuită a cărții electronice nu i-ar convinge pe români să opteze pentru aceasta. 

Prin urmare, proiectul prevede oferirea gratuită a unei cărți electronice de identitate doar persoanelor care urmează să împlinească vârsta de 14 ani, contravaloarea fiind asigurată o singură dată din fonduri externe nerambursabile și o singură dată într-un interval de cinci ani. 

Textul hotărârii arată că persoanele cu vârsta mai mare de 14 ani sunt scutite de la plata contravalorii cărții electronice de identitate solicitate, pentru prima cerere, într-un interval de timp de cinci ani și ori de câte ori este necesar, dar condiția de vârstă se consideră a fi îndeplinită cu 180 de zile înainte de împlinirea vârstei de 14 ani. 

Deci doar pentru această categorie de populație va fi asigurat gratuit buletinul electronic, iar beneficiarii trebuie să solicite cartea electronică de identitate în cele şase luni premergătoare împlinirii celor 14 ani. 

Românii scutiţi de la plata buletinelor cu CIP

Scutirea de la plată a buletinelor cu CIP, a persoanelor cu vârsta mai mare de 14 ani, pentru prima cerere, într-un interval de cinci ani, va fi admisă în următoarele situații: 

- pentru prima carte electronică de identitate, solicitată începând cu vârsta de 14 ani; 

- la expirarea valabilității actului de identitate; 

- dacă s-a modificat numele sau prenumele titularului ori data nașterii; 

- în cazul schimbării domiciliului; 

- în cazul atribuirii unui nou CNP; 

- în cazul deteriorării buletinului; 

- în cazul pierderii, furtului sau distrugerii actului de identitate cu CIP; 

- când imaginea facială nu mai corespunde cu fizionomia titularului; 

- în cazul schimbării sexului; 

- în cazul anulării; 

- pentru schimbarea, la cerere, a actelor de identitate aflate în termenul de valabilitate.

Costul unui buletin sau cărți electronice de identitate este de 67 lei și până la sfârşitul anul trecut, în proiectul pilot de la Cluj, a fost suportat de la buget, tocmai pentru a stimula eliberarea în acest a format a buletinelor.  

Buletinele electronice au început să fie emise în 2021 în Cluj, iar noile cărţi de identitate cu CIP vor înlocui treptat, până în august 2031, actualele acte. 

Conform impactului calculat, Guvernul va cheltui în acest scop doar 210 milioane lei în doi ani (70 milioane lei în 2026 și 140 milioane lei în 2027), față de cele 200 milioane de euro alocați în PNRR. 

Buletinele cu CIP - Cum beneficiază românii de ele şi care sunt noile schimbări la cărțile electronice de identitate

Noile buletine cu CIP sau cărți electronice de identitate vin cu unele modificări şi vor fi emise în toată ţara.

Cu aceste documente, putem să călătorim în Uniunea Europeană, iar din 2030, cine vrea să iasă din țară va trebui să aibă un astfel de document sau pașaport.

Noul buletin cu CIP, de dimensiunea unui card bancar, păstrează în memoria electronică fotografia titularului, două amprente digitale, un certificat digital și toate datele care sunt tipărite pe act. 

Aşadar, locul nașterii nu va mai fi trecut pe noul buletin cu CIP, cu va fi doar în format electronic, stocat pe CIP-ul cărții electronice de identitate. Tot aşa se va întâmpla şi cu locul naşterii.

Și adresa de domiciliu va dispărea de pe buletinele cu CIP, însă va rămâne inscripționată pe cele simple. Adresa de domiciliu și respectiv de reședință vor fi de asemenea stocate pe CIP-ul cărții electronice de identitate. 

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, la începutul lui 2024, legea privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 12/2023 pentru modificarea și completarea unor acte normative care cuprind dispoziții privind evidența persoanelor și cartea electronică de identitate.

×
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close