Antena 3 CNN Economic Se dau bani de la stat! Cine se încadrează și ce acte trebuie depuse

Se dau bani de la stat! Cine se încadrează și ce acte trebuie depuse

Guvernul a aprobat, în luna septembrie, normele metodologice de aplicare a Legii nr. 196/2016, prin care, recent, a fost implementată reforma privind venitul minim de incluziune, informează Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS).

Se dau bani de la stat! Cine se încadrează și ce acte trebuie depuse
Sursa foto: Getty Images
de Laura Dinu    |    14 Oct 2022   •   10:54

Regulile acordării venitului minim de incluziune, ce va cuprinde venitul minim garantat și alocația pentru susținerea familiei, se vor aplica din 1 ianuarie 2024.

La modul concret, prin HG 1.154/2022, publicată luni în Monitorul oficial, sunt aprobate normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, ce este programată să intre în vigoare în 2024.

Venitul minim de incluziune este un beneficiu de asistență socială ce va fi acordat lunar și care se va compune dintr-unul sau din cele două ajutoare financiare: ajutorul de incluziune și ajutorul pentru familia cu copii (care va fi acordat familiilor care au copiii înscriși și care frecventează o formă de învățământ), scrie avocatnet.ro.

De principiu, vor putea beneficia de venitul minim de incluziune familiile sau persoanele singure cu venituri maxime nete lunare de până la 700 de lei. 
 
Pe de altă parte, noua hotărâre stabilește și ce persoane sau familii nu se încadrează pentru a primi ajutorul social. Astfel, pe lângă familiile sau persoanele singure ce au obținut, în luna anterioară cererii ajutorului, un venit net pe membru de familie mai mare de 700 de lei, nici cei care au în proprietate, închiriere, comodat ori altă formă de deţinere unul sau mai multe bunuri nu pot beneficia de venitul minim de incluziune. 

Lista bunurilor ce conduc la excluderea acordării venitului minim de incluziune

  • Bunuri imobile 

clădiri, alte spații locative în afara locuinței de domiciliu, precum și terenuri situate în intravilan cu suprafața de peste 1.200 mp în zona urbană şi 2.500 mp în zona rurală, în afara terenurilor de împrejmuire a locuinței și a curții aferente; 

  • Bunuri mobile 

mai mult de un vehicul cu o vechime mai mare de 10 ani, cu drept de circulație pe drumurile publice; 

autovehicul cu drept de circulație pe drumurile publice cu o vechime mai mică de 10 ani, cu excepția celor utilizate și/ sau adaptate pentru transportul persoanelor cu dizabilități; 

șalupe, bărci cu motor, iahturi sau alte tipuri de ambarcațiuni, cu excepția celor necesare pentru transport în cazul persoanelor care locuiesc în aria Rezervației Biosferei Delta Dunării; 

  • Depozite bancare 

cel puțin unul dintre membrii familiei deține în calitate de titular, unul sau mai multe depozite bancare, a căror sumă totală este mai mare de trei ori față de valoarea câștigului salarial mediu brut (câștigul salarial mediu brut pe anul 2022 este de 6.095 de lei - Legea 318/2021). 

Valoarea maximă a ajutorului de incluziune

Valoarea maximă a ajutorului de incluziune, prima componentă a venitului cu același nume, stabilită de lege este de 275 de lei/ lună/ membru de familie, cu excepția persoanei singure cu vârsta de cel puțin 65 de ani, pentru care cuantumul maxim este de 400 de lei/ lună. 
 
În cazul celei de-a doua componente a venitului minim de incluziune, ajutorul pentru familia cu copii, valoarea se stabilește în funcție de structura familiei, veniturile ei și numărul de copii, cuantumul maxim ajungând la 480 de lei. 

Acte necesare

Potrivit normelor de aplicare a Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, adoptate de Guvern, ajutorul se va acorda în baza unei cereri și a unei declarații pe propria răspundere, completate electronic sau, după caz, pe suport de hârtie.

Aceste acte trebuie depuse sau transmise la serviciul public de asistență socială din cadrul primăriei de domiciliu.

”Venitul minim de incluziune se acordă la cererea completată pe suport hârtie sau în format electronic de către persoana îndreptățită, de reprezentantul familiei sau reprezentantul legal al persoanei îndreptățite, însoțită de declarația pe propria răspundere privind veridicitatea datelor înscrise în cerere, de un angajament de plată pentru situațiile în care se pot constata drepturi acordate necuvenit, precum și de documente doveditoare” - se arată în lege.

×
Subiecte în articol: ajutor incluziune
Parteneri
Florian Coldea, pus sub control judiciar cu cauţiune de 500.000 lei
x close