Antena 3 CNN Economic Secretul salarial ar putea fi eliminat. Firmele, obligate să afișeze veniturile pe care le oferă

Secretul salarial ar putea fi eliminat. Firmele, obligate să afișeze veniturile pe care le oferă

În curând, s-ar putea renunța legal la secretul salarial. Angajatorii au început să afișeze venitul pe care îl oferă în anunțurile de angajare, iar specialiștii spun că firmele care sunt transparente au mai mult succes la recrutare.

de Redacția Antena 3 CNN    |    09 Mai 2024   •   08:08

Până în 2026, afișarea salariilor va fi obligatorie pentru toate companiile, potrivit unei directive europene. Însă nu toți angajații sunt încântați de această nouă regulă.

Pe cea mai mare platformă de recrutare din România, peste 40% dintre anunțurile de angajări au salariul afișat și sunt job-urile care se ocupă primele. Candidații sunt mulțumiți pentru că știu de la început cât vor câștiga.

”Domeniile care dau dovadă de cel mai ridicat nivel de transparență salarială sunt retail-ul, zona de servicii, zona de construcții, zona auto, chir și turismul și horeca”, a precizat Ana Călugăru, head of communications.

Uniunea Europeană a stabilit că până la jumătatea anului 2026, grilele salariale vor fi la vedere. Mai mult, angajații vor putea să solicite informații despre veniturile colegilor.

”Un java specialist care pornește de la 2000 poate să ajungă până la 4000 de euro net, dacă este extrem de senior. Team leader, la fel, poate să pornească de la 2000 și să ajungă la 5000 de euro net. Un contabil-șef poate câștiga de la 1500 la 2500 de euro net. Un manager de recrutare poate porni de la 2000 de euro și poate ajunge la 2500 de euro net”, a spus Sorina Faier, specialist HR.

”Este un lucru bun pentru mulți care au așteptări. De obicei, eu vreau să fiu suprinsă. Nu sunt atât de curioasă. Cel mai bine este să fie cum e acum. Totul să fie contorizat și să nu știe unul de altul”, este de părere o femeie.

În multe firme însă, salariile șefilor rămân încă ascunse.

”De obicei, pozițiile de top management sunt recrutate de către head hunter, care în timpul interviului face to face află salariul actual și care sunt așteptările salariale ale candidatului și nu sunt afișate public”, a mai spus Sorina Faier, specialist HR.

Măsura are scopul de a reduce discrepanțele salariale dintre femei și bărbați.

×
Subiecte în articol: salarii angajatori recrutare
Parteneri
De la 1 iulie, se scumpesc carburanţii. Cu cât va plăti mai mult un şofer
x close