Antena 3 CNN Economic Sporurile, primele şi alte beneficii care cresc pensiile românilor din 2024. Şeful Casei de Pensii: "Toate se vor lua în calcul în noua lege"

Sporurile, primele şi alte beneficii care cresc pensiile românilor din 2024. Şeful Casei de Pensii: "Toate se vor lua în calcul în noua lege"

Toate veniturile brute ale românilor vor fi luate în calcul în viitoarea lege a pensiilor, nu va mai fi ca până acum, astfel că pensionarii vor primi bani mai mulţi.

Sporurile, primele şi alte beneficii care cresc pensiile românilor din 2024. Şeful Casei de Pensii: "Toate se vor lua în calcul în noua lege"
Sursa foto: Bojan89 / Getty Images - Amtena 3 CNN
de Milena Niță    |    09 Noi 2023   •   00:00

Preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, a explicat miercuri, la Antena 3 CNN, care sunt principalele schimbări aduse la Legea pensiilor.

Una dintre cele mai importante, în afara de formula de calcul a pensiilor, este cea care prevede că toate veniturile brute ale românilor vor fi luate în calcul la pensie de acum încolo, astfel că oamenii vor primi pensii mai mari.

Printre veniturile de care se va ţine cont la calculul pensiei se numără acordul global, primele, premiile, al 13-lea salariu şi sporurile.

"Cel mai important lucru este noua formulă de calcul a pensiilor. Cu această nouă formulă de calcul practic înlăturăm toate inechitățile acumulate de-a lungul timpului în sistem. 

Citeşte şiCresc pensiile: Câţi bani primesc în plus românii în funcţie de anul naşterii. Tabelul după vârstă, anul pensionării şi stagiul de cotizare

O altă noutate în formula de calcul a pensiilor este că vorbim de toate veniturile brute pe care le luăm în calcul şi care în momentul de față, pe legislația actuală, nu sunt importante. Mă refer în principal la acordul global, dar și celelalte prime, premii, al 13-lea salariu. 

Vorbim de alte sporuri care n-au aveau caracter permanent, ci unul nepermanent, iar acum se iau în calcul în viitoarea lege a pensiilor şi românii vor beneficia de majorări.

Şi e foarte important să mai spunem că în funcție de câți copii ai scade vârsta de pensionare cu șase luni pentru fiecare copil. 

Aceasta este o noutate, care în prezent nu se aplică și, într-adevăr, pentru fiecare copil născut, doamnele beneficiază de o reducere din vârsta standard de pensionare, această reducere ajungând până la 3,5 ani. Este reducerea maximă pentru fiecare", a explicat preşedintele Casei de pensii, Daniel Baciu, miercuri, la Antena 3 CNN.

Vezi şiPensionarii români care vor primi peste 3.000 de lei în plus la pensie, din 2024. Tabelul care arată cine sunt beneficiarii

Formula simplă de calcul, care le arată românilor câţi bani în plus vor primi la pensie în 2024

Pensionarii români îşi pot calcula singuri, acasă, câţi bani în plus vor primi la pensie din 2024, atunci când intră în vigoare noua lege.

Iată cum se vor calcula noile pensii ale românilor în funcție de formula din noua lege a pensiilor.

Vezi şiMarea recalculare a pensiilor. Tabelul care arată cine sunt românii cei mai defavorizaţi după majoarea din 2024

Noua formulă din legea pensiilor: valoarea punctului de referință (VPR) înmulţit cu numărul de puncte de pensie pe care le aveți în decizia de pensionare.

Astfel, fiecare pensionar român îşi poate calcula singur, acasă, noua pensie pe care o va primi din 2024.

Pentru românii care nu ştiu valoarea punctului de referință (VPR), acesta este egal cu punctul de pensie (care în 2024 va fi acesta 2.031 lei, dacă Guvernul va majora punctul de pensie cu 13,8% așa cum spune premierul Marcel Ciolacu) împărțit la 25 de ani de cotizare, pentru că acesta este numărul de ani mediu de cotizare, şi este egal cu 81 de lei.

Formula de calcul pentru pensie 

VPR x numărul total de puncte

VPR (valoarea punctului de referință) = 2031 : 25 = 81.

După ce aţi aflat care este VPR, vă uitați în decizia de pensionare și pur și simplu înmulțiți 81 de lei cu numărul total de puncte din decizia de pensionare și o să obţineţi pensia pe care o veți avea după această nouă formulă.

×
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close