Antena 3 CNN Economic Statele europene au pierdut peste 11 miliarde de euro din cauza traficului ilicit de ţigări şi a contrafacerii

Statele europene au pierdut peste 11 miliarde de euro din cauza traficului ilicit de ţigări şi a contrafacerii

Statele europene au pierdut numai anul trecut peste 11 miliarde de euro din cauza traficului ilicit de ţigări şi a contrafacerii.

de Georgiana Adam    |    30 Iun 2023   •   19:42

Cifra este îngrijorătorare, în condiţiile în care reprezintă o creştere cu 8,5% faţă de anul 2021. Singurele ţări în care s-a ajuns la un minim istoric sunt Polonia şi România. Conform datelor publicate în cel mai recent studiu KPMG, consumul ilicit de ţigări a atins un nivel minim istoric în ţara noastră, ajungând la o medie anuală de 6,4%.

Juan Carlos Buitrago Arias, fost șef al Poliţiei columbiene, CEO StrategosBIP
"Noi toți trebuie să ne asumăm un rol pentru a aborda această problemă. Face parte din crima organizată internațională, comerțul ilicit fiind una dintre afacerilor principale. Și cred că politicile corecte, cadrele de reglementare corecte, informațiile corecte sunt necesare pentru a avea un stat sănătos. Și, în cele din urmă, cred că, așa cum am lucrat împreună în anii '80 împotriva traficului de droguri, chiar la începutul secolului împotriva crimei organizate, Convenției de la Palermo și corupției, acum poate că avem nevoie de o convenție pentru a aborda comerțul ilicit. Așadar, trebuie să recunoaștem că problema există și că aceasta amenință securitatea națională și internațională." 

Majorările excesive ale preţurilor produselor tradiţionale din tutun duc la creşterea comerţului ilicit şi nu au un impact semnificativ asupra consumului. O arată exemplul Franţei, unde o creştere semnificativă a preţurilor la ţigări  a dus la o creştere abruptă a consumului de ţigări ilicite. De altfel, producţia de ţigarete contrafăcute s-a mutat spre vestul Europei, în statele în care taxarea şi, implicit, preţurile ţigaretelor au crescut. Aici a avut un rol cheie şi creşterea inflaţiei, care a afectat persoanele cu venituri scăzute.

Nicolas Otte, Global Head, Illicit Trade Prevention Operations, Philip Morris International
"Vorbim de o dublare a contrafacerii în doi ani în Franța. Dublare. De două ori mai mult. Unde ne aflăm aici? La Bruxelles. Săptămâna trecută, acest - o să încerc să ascund marca - acest pachet a fost găsit de forțele de ordine într-o fabrică, o fabrică subterană, la mai puțin de o oră de aici, mergând spre nord, spre Enver. Uită-te la asta, Tatiana. Este un produs care arată foarte bine, dar și un produs foarte înșelător, pentru că este clar că este de calitate inferioară.  Cum lupți împotriva acestui lucru? Aveți nevoie de parteneriate. Aveți nevoie ca autoritățile de aplicare a legii să aibă un instrument legislativ care să le ajute să aplice legea. Aveți nevoie de sancțiuni stricte din partea Departamentului de Justiție și aveți nevoie ca sectorul privat, în cazul acestui produs, industria tutunului, să își aducă expertiza. Noi trimitem tehnicieni care să ajute forțele de ordine să evalueze produsele și, prin urmare, prejudiciile cauzate veniturilor guvernamentale. Acesta este modul în care instanțele estimează apoi sancțiunea. Cu cât este mai mare prejudiciul, pentru că suntem capabili să îl estimăm pentru aplicarea legii, cu cât este mai mare sancțiunea, cu atât mai mare este efectul de descurajare. Cu cât este mai mare descurajarea, cu atât mai puțină infracționalitate veți avea." 

Unele ţări din Uniunea Europeană au adoptat politici diferențiate privind alternativele la țigări, care sprijină scăderea continuă a consumului de țigări, reducând în același timp comerțul ilicit.

Nicolas Otte, Global Head, Illicit Trade Prevention Operations, Philip Morris International
"Este exact ceea ce înțelegem prin set inovator de politici, inclusiv în cazul fiscalităţii, unde există o politică fiscală sau un nivel fiscal care este proporțional cu riscul asociat. 
Deci este nevoie de educație publică plus un stimulent financiar pentru a face această schimbare pentru o populație?
Și, în ceea ce mă privește, trebuie, de asemenea, să fie rezolvată problema traficului ilicit.  Deci sancțiuni dure și o aplicare robustă a legii. Aceasta este o combinație care s-a dovedit a fi eficientă în Polonia, de exemplu." 

Traficul de tigări şi contrafacerea acestora duc la pierderi de venituri fiscale care limitează capacitatea guvernelor de a investi în domenii precum siguranța publică, serviciile publice sau infrastructura, într-un moment în care populația din întreaga Europă se confruntă cu prețuri mai mari la multe bunuri de bază.

Luigi Scordamaglia, Managing Director Filiere Italia
"Uneori avem doar o abordare ideologică, iar aceasta nu este calea corectă.  Evident, siguranța, sănătatea consumatorului este fundamentală, trebuie să fie o prioritate, dar trebuie să luați în considerare de asemenea, faptele, cele mai bune practici internaționale. Abordând doar emoțional nu cred că este cea mai bună cale, de asemenea, în ceea ce privește rezultatele. Vom avea, de asemenea, această a 10-a conferință a Convenției OMS pentru controlul tutunului, și cred că aceasta este cea mai bună ocazie pentru a avea o abordare cuprinzătoare, pentru că vorbim despre aspecte economice, aspecte sociale, aspecte de sănătate, dar trebuie să le luăm în considerare împreună și fără niciun fel de ideologie." 

Cu excepţia Franţei, consumul ilicit total în restul pieţelor s-a diminuat cu 7,5%, în mare parte datorită scăderilor din Grecia, Olanda, Portugalia şi România.

×
Parteneri
Incendiu puternic în București! Degajări mari de fum, după ce o hală a luat foc | S-a transmis mesaj RO-Alert: "Evitați zona!"
x close