Antena 3 CNN Economic Testul lactatelor din lapte integral și neomogenizat: întorci sticla, nu curge

Testul lactatelor din lapte integral și neomogenizat: întorci sticla, nu curge

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 10:00 31 Iul 2021 Modificat la 14:59 02 Aug 2021
New Project - 2021-08-02T132515.644
Sursa foto: Antena 3

Să facem împreună un experiment. Întoarceţi o sticlă de sana sau de chefir şi vedeţi dacă vă curge conţinutul. Dacă produsul este curat, nu curge. Nu este magie. Este dopul natural de grăsime, cel care apărea şi în ulcelele în care bunicile prindeau laptele. Vom vizita fabrica unui producător de lactate din Tecuci pentru a vedea cum se prepară lactatele autentice. 

"Pe acest chefir, dacă îl întorc, nu curge", arată una dintre angajatele fabricii.

Aşa se testează lactatele autentice. Dopul natural este dovada că laptele este integral. La fel se produc toate lactatele în fabrica din Tecuci, din lapte neomogenizat, nestandardizat şi pasteurizat la temperatură joasă. 

"Integral înseamnă că lăsăm laptele aşa cum vine el de la fermierii noştri.  Neomogenizat înseamnă că formează un dop de smântână deasupra. Este cu caimac, adică migrează spre partea de sus a sticlei şi formează un dop", explica altă angajată.

Aventura laptelui în fabrica de la Tecuci începe în clipa în care cisternele pline intră pe poartă.

"Se descarcă din cisternă într-un circuit închis, în funcție de specie și de recipientele libere din tancurile de răcire, acolo unde se menține la o temperatură de 48 de grade Celsius. De aici pleacă mai departe, în funcție de produs, către procesare", mai explică aceasta.

"Aceasta este o brânză din lapte degresat. Se pune fermentul care ajută cheagul să se închege. Din momentul acesta, în 12 ore, putem să o scoatem la scurs", precizeză una dintre femeile responsabile de supravegherea procesului de obţinere a brânzei. 

Interesant este că produsele nu au niciodată acelaşi gust. Adică, nu identic. Asta pentru că loturile de lapte nu se amestecă. Mereu există un accent dat poate de anotimp, poate de păşunea pe care s-au hrănit văcuțele sau caprele. Ambalarea se face numai în recipiente de sticlă. 

"După ambalare, avem tot lapte la temperatura de însămânțare de peste 50 de grade Celsius cu ferment. Acest produs va merge în camerele calde, termostatări cum le spune noi, unde va sta aproximativ 4 ore. Pentru formarea coagulului, va trece printr-un proces de prerăcire, apoi de răcire în depozitele frig, la temperaturi de 2-4 grade Celsius", se mai precizează.

Pasteurizarea la temperaturi joase, păstrează intacte proprietăţile naturale ale laptelui, iar vitaminele, proteinele şi acizii graşi ajung împreună cu gustul bogat al laptelui curat pe masa consumatorilor. 

În spatele fabricii stă un proiect ambiţios în care familia Donici şi-a pus toată priceperea, multă muncă și mulțumirea de după lucrurile bine realizate.

"Ne-am trezit în 2012 cu o fabrică funcțională, cu brânză aceea din Spania. Am început cu brânză naturală din lapte de capră. Am refuzat sistematic toți furnizorii de așa-zise materii prime chimice. Nu folosim absolut niciun fel de adaos în produse", a precizat Daniel Donici, unul dintre fondatorii fabricii de la Tecuci.

×
x close