Antena 3 CNN Economic Trucul cu care românii păcălesc automatele de reciclare și iau bani şi pe sticlele respinse, care nu sunt în program. Metoda mai merge până pe 30 iunie

Trucul cu care românii păcălesc automatele de reciclare și iau bani şi pe sticlele respinse, care nu sunt în program. Metoda mai merge până pe 30 iunie

Românii sunt extrem de inventivi, mai ales când e vorba să păcăleacă sistemul. În cazul de faţă, Sistemul Garanție-Returnare, cel cu care pot lua bani pe sticlele reciclabile.

Trucul cu care românii păcălesc automatele de reciclare și iau bani şi pe sticlele respinse, care nu sunt în program. Metoda mai merge până pe 30 iunie
de Georgiana Adam    |    09 Mai 2024   •   20:00

Românii au descoperit o metodă de a obține bani din reciclarea ambalajelor returnabile, chiar și atunci când aceste sticle nu sunt parte din Sistemul Garanție-Returnare (SGR). 

Practic, la fiecare achiziție de sticlă de plastic, doză de aluminiu sau sticlă de sticlă din orice magazin, se plătește o garanție de 50 de bani, exclusiv pentru produsele ce poartă logo-ul SGR.

În prezent, pe piață se mai găsesc produse fără acest logo, la care cumpărătorilor nu li se percepe garanția de 50 de bani și care nu pot fi returnate la automatele din magazine. 

Peste 100 de milioane de ambalaje au fost returnate de către consumatori, ceea ce înseamnă 10 milioane de euro returnați în urma opririi inițiale a garanției. Iar pentru un miliard de ambalaje au fost puse pe piață de către producători în ultimele luni. 

Unde se duc banii care nu sunt recuperați din sticlele la reciclare

Sistemul Garanție-Returnare este operat de o companie ce funcționează pe principiul "not for profit".

Ceea ce înseamnă că eventualul profit realizat de companie în urma colectării de ambalaje de băuturi va fi reinvestit, exclusiv, în dezvoltarea SGR.

Compania a fost creată de un consorțiu de trei acționari privați: 

- Asociația Berarii României pentru Mediu (30%) 

- Asociația Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate (30%) 

- Asociația Retailerilor pentru Mediu (20%) și un acționar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (20%). 

RetuRO, administratorul SGR, funcționează cu finanțare exclusiv privată și are rolul de a asigura transparența asupra cantităților de ambalaje pentru băuturi puse pe piață și returnate de consumatori, contribuind la dezvoltarea durabilă a României, prin gestionarea responsabilă a deșeurilor de ambalaje, în vederea atingerii țintelor de reciclare impuse României de către Uniunea Europeană.

Metoda prin care românii pot să păcălească automatele și iau bani pe sticle care nu sunt în program

Un videoclip care circulă pe rețelele de socializare arată cum sticlele nereciclabile pot fi transformate în reciclabile. 

Jurnaliștii de la Libertatea au confirmat acest lucru printr-un experiment reușit. Cu toate acestea, această metodă va funcționa doar până pe 30 iunie, când sticlele neeligibile în program vor fi eliminate.

Cu toate acestea, românii au găsit o modalitate de a ocoli Sistemul Garanție-Returnare și de a primi bani pentru aceste produse. 

Un utilizator de pe TikTok a postat un videoclip cu o sticlă de plastic fără logo-ul SGR, pe care a lipit un alt cod de bare printat peste cel existent, primind ulterior un voucher de 50 de bani.

Experimentul a funcționat, dar acest lucru nu se va mai întâmpla mai mult timp. 

Începând cu data de 1 iulie nu se vor mai putea introduce pe piață produse care intră sub incidența SGR, fără să fie inscripționate cu logoul și codul de bare specific.  

Așadar, până la 30 iunie, în piață vor putea circula ambele tipuri de ambalaje, cu sigla SGR, adică purtătoare de garanție, și fără siglă SGR, pentru care nu se percepe garanție, potrivit libertatea.ro.

@chirithepirate

♬ original sound - Illuminance Media

×
Parteneri
Benzina și motorina se scumpesc considerabil de la 1 iulie!
x close