Antena 3 CNN Economic Ultimul procent pentru creşterea pensiilor discutat în coaliţie | Calcule de ultimă oră

Ultimul procent pentru creşterea pensiilor discutat în coaliţie | Calcule de ultimă oră

S-a modificat, din nou, procecentul de creştere a pensiilor discutat în coaliţia de guvernare. PNL şi PSD pare că nu se mai înţeleg pe această cifră.

de Georgiana Adam    |    08 Noi 2022   •   16:10

A mai rămas o zi până când se va decide cu cât vor fi majorate pensiile, iar miercuri se va întâlni coaliţia de guvernare.

Cu o zi înainte de şedinţa decisivă, PSD şi PNL au poziţii diametral opuse pe procentul de majorare a pensiilor. 

În timp ce PSD vrea bani mai mulţi pentru cei cu venituri mici, PNL vrea o creştere cu 15% a tuturor pensiilor, fără ajutoare pentru cei cu venituri mici. 

PSD şi PNL nu se înţeleg pe creşterea pensiilor: acum, ultimul procent vehiculat de PSD este de 11,92%.

Varianta PSD pentru creşterea pensiillor

- creştere pensii: 11,92% 

- ajutor one off: să crească numărul beneficiarilor 

- pensie + ajutor să nu depăşească 4.000 de lei 

Varianta PNL pentru creşterea pensiillor

- creştere pensie: 15%

- fără ajutor one off

Antena 3 CNN a prezentat stenogramele discuţiilor purtate de ministrul Muncii, Marius Budăi, cu oficialii europeni despre majorările de pensii.

"Dacă majorăm pensiile cu 15%, depăşim plafonul alocat pensiilor chiar în 2023", adică procentul de 9,4% din PIB, a spus ministrul Marius Budăi.

La rândul său, oficialii europeni le-au spus miniştrilor să mai facă nişte calcule concrete. "Mai calculaţi majorările şi mai vorbim", au transmis oficialii.

"Pensiile nu cresc în același procent pentru toată lumea", a anunţat, în urmă cu câteva zile ministrul Marius Budăi.

"Ca să înțeleagă toată lumea, pensiile nu se majorează în același procent pentru toată lumea. Pensiile cuprind în interiorul lor puncte de pensie și noi majorăm valoarea punctelor de pensie, valoarea punctului de pensie, așa cum este și legal și constituțional. Deci nu majorăm același procent. 

Eu sunt susținătorul unei majorări pentru toată lumea, pentru că toți au contribuit, unii mai mult, alţii mai puțin, dar trebuie, de altfel să fim și conștienți de perioada grea pe care o traversează întreaga lume, nu numai România, acum să sprijinim categoriile vulnerabile. Practic, trebuie să facem tot posibilul să nu lăsăm pe mine la marginea societății", a punctat ministrul Muncii, Marius Budăi.

×
Subiecte în articol: pensii crestere pensii majorare pensii
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close