Antena 3 CNN Economic Unii români pot pierde bani de la ajutorul de încălzire. Greşeala aceasta taie din banii de căldură

Unii români pot pierde bani de la ajutorul de încălzire. Greşeala aceasta taie din banii de căldură

O simplă greşeală le poate tăia românilor din banii primiţi de la stat ca ajutor de încălzire. Oamenii vor mai primi bani de căldură, însă mai puţini.

Unii români pot pierde bani de la ajutorul de încălzire. Greşeala aceasta taie din banii de căldură
Sursa foto: Profimedia Images
de Georgiana Adam    |    28 Oct 2023   •   08:00

Persoanele cu venituri reduse pot beneficia în sezonul rece, adică în perioada cuprinsă între 1 noiembrie 2023 și 31 martie 2024, de un ajutor lunar pentru încălzirea locuinței. 

Cererea pentru ajutorul de încălzire trebuie depusă până în data de 15 octombrie, însă românii care îndeplinesc condițiile de acordare a ajutorului pot depune solicitările și după această dată.

Potrivit legii, cererea de acordare a ajutorului de încălzire trebuie însoţită de o declarație pe propria răspundere privind componența familiei, veniturile acesteia și sistemul de încălzire utilizat.

Cererile și declarațiile pe propria răspundere se depun, individual sau prin asociațiile de proprietari ori locatari, la primăria comunei, orașului, municipiului ori, după caz, a sectorului municipiului București.

Citeşte şi: Marea recalculare a pensiilor. Tabelul care arată cine sunt românii cei mai defavorizaţi după majorarea din 2024

Acceptarea cererii pentru ajutorul de încălzire se comunică românilor până pe 15 noiembrie.

Greşeala care le poate tăia românilor din banii de căldură

În situaţia în care cererea pentru acordarea ajutorului de încălzire este depusă după data de 20 a unei luni, banii se vor da din următoarea lună, dar suma va fi mai mică și nu va acoperi toată perioada sezonului rece, adică intervalul 1 noiembrie 2023 - 31 martie 2024.

Ajutorul de încălzire pentru sezonul rece poate fi cerut de familiile de români care au venituri nete lunare mai mici de 1.386 de lei pe fiecare membru sau persoanele singure care câștigă pe lună până în 2.053 de lei.

Categoriile de ajutoare pentru încălzire sunt, în funcție de sistemul de încălzire utilizat în locuință, următoarele:

- ajutor pentru încălzirea locuinței cu energie termică în sistem centralizat

- ajutor pentru gaze naturale

- ajutor pentru energie electrică

- ajutor pentru combustibili solizi și/ sau petrolieri.

Pe lângă ajutorul pentru încălzirea locuinței, persoanele cu venituri mici pot primi un ajutor financiar suplimentar pentru energie, destinat acoperirii unei părți din consumul energetic al gospodăriei. 

Acesta se acordă lunar, pe parcursul întregului an și se poate cumula cu ajutorul pentru încălzire, potrivit avocatnet.ro.

×
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close