Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN În fața națiunii Concediile considerate contribuţii la stabilirea pensiei. Anunţul făcut de ministrul Muncii

Concediile considerate contribuţii la stabilirea pensiei. Anunţul făcut de ministrul Muncii

Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, a vorbit la Antena 3 CNN despre concediile care sunt considerate vechime pentru stabilirea pensiei. Sunt avantaje pentru femei, a arătat ministrul.

de Redacția Antena 3 CNN    |    10 Apr 2024   •   22:00

Noua lege a pensiilor este gata! Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, a anunţat ce se schimbă pentru milioane de pensionari.

Acesta a arătat la Antena 3 CNN că sunt avantaje pentru femei în noua lege a pensiilor.

Noua legea a pensiilor. Avantajele pentru femei:

  • Egalizare treptată a vârstei de pensionare până în 2035
  • Vârsta de pensionare se reduce cu 6 luni pentru fiecare copil (până la cel mult 3 ani şi 6 luni)
  • Concediul pentru creşterea copilului este considerat perioadă contributivă.

"Subliniez o noutate a noii legi. Este considerată perioadă contributivă și concediul de creștere copil, fie că este concediu maternal, fie că este concediu paternal.

Adică o mamă care a stat în concediu de creștere copil pentru doi copii, 4 ani, va avea o creștere a stagiului de cotizare cu patru ani", a explicat ministrul.

Astăzi, vârsta de pensionare pentru femei este 62 de ani și două luni, din iulie va fi 62 de ani și trei luni.

Până în 2030, aceasta trebuie să crească la 63 de ani.

Până în 2035, vârsta de pensionare pentru femei trebuie să crească eșalonat la 65 de ani.

Urmăriţi mai jos interviul integral acordat de Simona Bucura Oprescu la Antena 3 CNN!

Pensiile românilor vor crește, din nou, de la 1 ianuarie 2025

Daniel Baciu a explicat câți bani vor primi seniorii în plus la începutul anului următor.

La 1 ianuarie, pensiile românilor au crescut cu 13,8%, în raport cu rata inflației. Iar de la 1 septembrie, veniturile pensionarilor vor crește din nou, după recalcularea mult așteptată. 

Mai exact, veniturile a aproximativ 3 milioane de pensionari ar urma să fie majorate după implementarea noii legi a pensiilor. Iar creșterile nu sunt deloc neglijabile. Mai exact, potrivit autorităților, acestea vor crește, în unele cazuri, cu până la 100%. 

Dar asta nu este tot. De la 1 ianuarie, seniorii vor primi din nou bani în plus. Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a explicat cum se va calcula această nouă majorare. 

”Avem un mecanism clar stipulat în lege, noutatea fiind că, în fiecare an, în luna ianuarie, vom avea, conform articolului 84, alineatul 6, o majorare în baza unei formule clare astfel încât să nu lăsăm pensionarii în izbeliște, fiindcă au fost ani în care nu am avut majorări ale pensiilor sau au fost ani în care aceste majorări s-au făcut din septembrie.

Vechea lege nu stipula data la care trebuiau făcute majorările

Formula pe baza căreia se calculează majorarea este reprezentată de inflația din anul precedent, comunicată de Institutul Național de Statistică. 

Pentru pensionari este foarte important să știe că datorită noii legi avem garanția că în fiecare an, indiferent de guverne, nu mai avem majorări ad-hoc și că avem un mecanism clar instituit de lege.

Această formulă era și în legile anterioare, numai că nu se specifica data la care se fac aceste majorări”, a explicat Simona Bucura-Oprescu.

×
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close