Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN iThink Cât câștigi dacă dai un apartament în chirie: ”Este un randament foarte bun!”

Cât câștigi dacă dai un apartament în chirie: ”Este un randament foarte bun!”

Piața imobiliară din România este într-o continuă dezvoltare. Cererea crescută în domeniul imobiliarelor duce însă, implicit, și la creșterea prețurilor.

Cât câștigi dacă dai un apartament în chirie: ”Este un randament foarte bun!”
Sursa foto: Getty Images / krisanapong detraphiphat
de Laura Dinu    |    Iusti Fudulu    |    09 Apr 2024   •   13:00

În București se poate observa o creștere constantă a prețurilor locuințelor, determinată de cererea ridicată dar și de oferta limitată. Acest lucru se datorează, cel mai probabil, anumitor factori precum migrarea internă, creșterea nivelului de trai dar și accesibilitatea la finanțare.

Prezent în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN, Ionuț Negoiță, unul dintre cei mai de succes dezvoltatori imobiliari din România, a afirmat că prețurile imobilelor din București sunt ”accesibile”. 

”Bucureștiul este încă accesibil din punct de vedere al imobiliarelor”

”Bucureștiul este la nivel de Sofia și cam atât, în condițiile în care Bucureștiul, din punct de vedere economic, și nu numai, este mult peste Sofia. Totdeauna, noi ne comparăm cu capitale precum Budapesta, Praga, Varșovia, unde prețurile sunt aproape duble față de București. Deci Bucureștiul este încă accesibil din punct de vedere al imobiliarelor”, a spus Ionuț Negoiță. 

Potrivit antreprenorului, prețurile locuințelor vor crește mult în următorii ani.

”La un moment dat, la nivel de țară, era un deficit de aproximativ un milion de locuințe. Însă nevoia este un aspect, dar a cumpăra este un alt aspect. Ne dorim multe, dar ajungem la punctul în care trebuie să ne întrebăm ce posibilități avem. Pe măsură ce România crește din punct de vedere economic, cresc și veniturile românilor și vor crește și prețurile locuințelor, cu siguranță”, explică antreprenorul. 

La fel s-a întâmplat și în celelalte țări.

”Toate țările dezvoltate au ajuns la un plafon, la un nivel de maturitate și saturare a cererii și ofertei. Practic au devenit foarte scumpe, ba chiar prețurile au crescut în pandemie și în ultimii ani, deși pare ciudat, dar asta este realitatea. 

Cererea de locuințe a crescut foarte mult

Chiar și în România, cererea de locuințe a crescut foarte mult, implicit prețul, pentru că acesta este, de fapt, jocul pieței. Ca urmare, au un regres plecând de la niște prețuri care au fost cumva artificial crescute. Dar chiar și așa, piețele respective sunt saturate.

Noi venim destul de mult din urmă și avem de recuperat foarte mult. În România va mai fi de construit, în toate domeniile, și ca autostrăzi, și fabrici, adică tot ce înseamnă infrastructură feroviară, rutieră, avem foarte mult de lucru ca să prindem din urmă țările respective. Și la un moment dat, când ele se construiesc și ajungem la un nivel de echilibru între cerere și ofertă, vom ajunge și noi să fim acolo, cu mici urcușuri sau coborâșuri”, a explicat Ionuț Negoiță la Antena 3 CNN. 

România pe primul loc în Europa, cu 96% proprietari

”România este pe primul loc în Europa, cu 96% proprietari. Asta spune mult! Unii spun că așa este românul, are mentalitatea de a fi proprietar. Eu zic că nu neapărat... Cine nu și-ar dori să fie proprietar? Problema altor țări, sau a cetățenilor altor țări, este faptul că locuințele sunt foarte scumpe și nu și le pot permite.

Când ești proprietar, îți și permiți, mental vorbind, să faci niște investiții și să îți faci un confort al tău, pentru că știi că acolo vei sta 10, 20 de ani. Poate la un moment dat vrei să schimbi, dar vinzi o proprietate și cumperi altă proprietate. Și atunci ți-o amenajezi cum vrei tu.

În schimb, când ești chiriaș, vine proprietarul și îți spune că s-a hotărât să vândă, sau îți crește chiria, și atunci nici nu îți vine să investești în casa respectivă, pentru că nu este a ta”, este de părere antreprenorul. 

Cât câștigi dacă dai spre închiriere un apartament

”Partea bună la rezidențial, dacă tu cumperi un apartament să îl închiriezi, este faptul că ai o proprietate tangibilă, palpabilă, cu care nu ar trebui să ai probleme, Mai ales dacă este nouă.

O dai în chirie, pe de o parte încasezi o chirie lunară, ai un câștig palpabil, pe de altă parte obligatoriu ai o apreciere a valorii proprietății.

Randamentele, punând în balanță cele două profituri, unul care este chiria, care este un venit palpabil, celălalt care este o valorizare de la un an la altul... Uitându-mă în trecut, am rapoarte pe ultimii 7-8 ani, creșterile au fost, în medie, cam de 10% a valorii proprietății. Punând un 5% randamentul din chirie, ai un 15%. Inflația doar în ultimii ani a fost mai mare, de 7, 8, dar în rest este de 2, 3, 4%. Adică tu ai mult peste inflație. Eu văd un randament foarte bun.

Mi se pare foarte important când ai ceva tangibil, când ai ceva solid. Piața se reglează. Unii aleargă după randamente mari, dar randamentele mari obligatoriu le obții în momentul în care riscul crește pe măsură”, a concluzionat Ionuț Negoiță la Antena 3 CNN.

×
Subiecte în articol: Ionut Negoita chirie apartament
Parteneri
Fumul degajat de incendiul din Bucureşti este toxic! Precizările ISU şi ANM
x close