Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN iThink Mierea încălzită este, într-adevăr, toxică sau nu? Ce se întâmplă dacă o încălzim la temperatura ceaiului

Mierea încălzită este, într-adevăr, toxică sau nu? Ce se întâmplă dacă o încălzim la temperatura ceaiului

Apar în spațiul public, în ultima perioadă, din ce în ce mai multe informații cu privire la faptul că mierea încălzită ar deveni toxică. Însă părerile sunt împărțite, chiar și între specialiștii în domeniul sănătății. Și atunci, care este adevărul?

Mierea încălzită este, într-adevăr, toxică sau nu? Ce se întâmplă dacă o încălzim la temperatura ceaiului
Sursa foto: Getty Images / Anjelika Gretskaia
de Laura Dinu    |    Iusti Fudulu    |    12 Apr 2024   •   18:00

Directorul Institutului Național de Cercetări Alimentare, Alexandru Cîrîc, a vorbit în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu despre cele mai falsificate alimente de pe piață, dar și despre importanța pe care ar trebui să o acordăm etichetelor alimentelor atunci când le achiziționăm. 

”Am găsit o situație, pe un produs dulce, pe care scria că este cu miere de albine.

Atunci când citeam eticheta, vedeam că respectivul produs avea undeva la 0,2% miere de albine. În schimb, înainte de a avea miere, produsul avea glicerină, glicerină care dă gustul astringent specific mierii.

Când gustai produsul, puteai spune că se simte într-adevăr gustul de miere. Dar nu, era gust de glicerină”, a explicat Alexandru Cîrîc.

Acesta a vorbit și despre un subiect care devine din ce în ce mai popular în rândul celor care își doresc un stil de viață sănătos în ultima perioadă. 

”Mierea încălzită se transformă într-o miere toxică! Și asta deoarece, la o anumită temperatură, formează un compus numit hidroximetilfurfural.

Atunci când încălzim mierea, trebuie să avem grijă să nu o ducem mai mult de 40°. Maximum! 

Dacă încălzim mierea la temperatura ceaiului numai pentru a o lichefia, pentru că se întâmplă să cristalizeze, noi vom avea o miere cu un conținut de hidroximetilfurfural mare, care este toxic!”, a mai atras atenția directorul Institutului Național de Cercetări Alimentare în exclusivitate în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN.  

×
Subiecte în articol: Alexandru Cîrîc miere
Parteneri
Marius Budăi anunță o nouă creștere a salariilor în România!
x close