Antena 3 CNN Economic Bucureștiul, pe locul 3 în topul orașelor din România cu cele mai scumpe locuințe. Cât costă acum un apartament în marile orașe

Bucureștiul, pe locul 3 în topul orașelor din România cu cele mai scumpe locuințe. Cât costă acum un apartament în marile orașe

Ioana Ciobanu
1 minut de citit Publicat la 21:02 21 Oct 2024 Modificat la 09:38 22 Oct 2024
apartament scump bancnote euro
În Capitală, o garsonieră se închiriază cu prețul mediu de 370 de euro. Sursă foto: Getty Images

A fi proaspăt proprietar de apartament este un vis tot mai greu de atins în România. Scumpirile sunt unele record, o spun chiar specialiştii din domeniu. În Bucureşti, Cluj şi Braşov sunt cele mai mari preţuri pentru metrul pătrat, în medie, peste 1.800 de euro. Sunt diferenţe semnificative între cartierele fiecărui oraş, preţul fiind dictat de facilităţi, dar şi oferta existentă în zonă. Veştile nu sunt bune nici pentru cei care vor să închirieze. Scumpirile medii sunt de peste 14% comparativ cu toamna anului trecut.

Locuinţe tot mai scumpe în marile oraşe româneşti - aceasta este concluzia analiştilor care estimează o creştere de preţ medie anuală de peste 13% a metrului pătrat la nivel naţional.

Capitala este printre cele mai scumpe oraşe, cu un preţ mediu de peste 1.800 de euro pentru metrul pătrat util.

În funcţie de zonă, condiţii şi facilităţi, preţurile diferă. De exemplu, un apartament de 2 camere, de 50 de metri pătraţi, situat în sectorul 4, poate costa 190.000 de euro.

O garsonieră în centru capitalei poate depăşi 140.000 de euro.

„Daca în zonele periferice putem găsi apartamente la 1.000 - 1.200 euro/mp, în zonele centrale depășesc 2.000 de euro/mp”, spune Horia Ion, preşedinte ABI.

Preţul este influenţat de raportul dintre cerere şi ofertă. Cererea este încă solidă, însă oferta este în scădere.

„Este o piață unde autorizațiile de construire s-au dat cu dificultate. În ultimul an, suprafața utilă autorizată în București a scăzut cu 50%. Pe termen mediu, ne așteptăm ca numărul de locuințe nou livrate să fie în scădere. Iar în condițiile în care cererea rămâne ridicată, vom vedea în continuare presiune pe prețuri în perioada următoare”, a declarat Gabriel Blăniţă, director asociat companie consultanţă imobiliară.

Capitala este însă doar pe locul 3 în topul celor mai scumpe locuinţe. În Cluj Napoca, metrul pătrat este, în medie, aproximativ 2.900 euro. Proprietarii şi dezvoltatorii vând în Braşov metrul pătrat cu un preţ mediu de aproape 2.000 de euro.

Și cei care vor să închirieze plătesc mai mult. Scumpire de 14% în privința primelor 10 mari orașe din România. În medie, în Capitală de exemplu, o garsonieră se închiriază cu prețul mediu de 370 de euro. Un apartament cu 2 camere - 580 euro, iar un apartament cu 3 camere - 790 de euro, adică aproximativ 4.000 de lei.

Pe perioada lunilor de toamnă, preţurile chiriilor sunt în creştere în centrele universitare, arată analizele din piaţă.

×
Parteneri
x close