Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Magazine 20 de ani de la aderarea României la NATO | Adrian Năstase: "Apartenența la NATO, o umbrelă perfectă de securitate"

20 de ani de la aderarea României la NATO | Adrian Năstase: "Apartenența la NATO, o umbrelă perfectă de securitate"

Adrian Năstase a vorbit în cadrul emisiunii News Magazine de la Antena 3 CNN despre procesul de aderarea a României la NATO în urmă cu 20 de ani.

de Redacția Antena 3 CNN    |    30 Mar 2024   •   19:15

"Din păcate, ultimii 20 de ani au marcat o schimbare extrem de importantă în ordinea mondială, în relațiile dintre marile puteri, apariția Rusiei pe fundalul mesianic al vechiului imperiu și creșterea extraordinară a Chinei. 

Ucraina s-a opus aderării Românei la NATO. Ucraina a trimis o scrisoare Secretarului Generale NATO prin care spunea că România are un conflict deschis cu vecinii și au cerut în zilele premergătoarea deciziei ca acest lucru să nu se întâmple.

Nici Rusia nu cred că era de acord, deși în 2003  noi am încheiat un tratat de pace cu Rusia în care era menționat că fiecare țară își va alege aranjamentele de securitate după cum dorește. Iar noi, în 2004 eram în NATO. 

Pentru Rusia, la acel moment, apartenența României la NATO nu crea probleme. Problemele au apărut în momentul în care NATO a încercat să intre în curtea Uniunii Sovietice. 

Noi considerăm că apartenența la NATO va crea o umbrelă perfectă de securitate. Totuși ar trebuie să ne axăm și pe relațiile cu vecinii. De asemenea, ar trebuie să reluăm relația cu China pe care noi o neglijăm, ceea ce nu ne face bine la securitate" a declarat Adrian Năstase. 

×
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close