Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Magazine Mobilizare masivă a forțelor armate, cu 90.000 de militari NATO: "Nu toate lucrurile vor fi bune și frumoase"

Mobilizare masivă a forțelor armate, cu 90.000 de militari NATO: "Nu toate lucrurile vor fi bune și frumoase"

NATO a mobilizat 90.000 de soldați în cel mai mare exercițiu militar de la sfârșitul Războiului Rece. Avertismentele NATO sunt îngrijorătoare.

de Ioana Mircea    |    20 Ian 2024   •   17:57

Cel mai mare exercițiu militar NATO după Războiul Rece a început zilele acestea cu mobilizarea a 90.000 de militari din alianță. Acest exercițiu este întins pe mai multe luni.

"O demonstrație clară a unității noastre, a forței noastre de a ne apăra unii pe alții", așa a anunțat comandantul suprem al Forțelor Aliate Nord Atlantice în Europa, generalul Christopher Cavoli.

Citește și: E oficial: Mobilizare în şase judeţe din România. Anunţul MApN

În ultimele zile tot mai mulți lideri de vârf ai NATO au vorbit despre pericolul unei confruntări cu Rusia.

"Este o punere în practică a noilor planuri de apărare ale NATO, care au și o importantă porțiune de exerciții pentru ca să testăm aceste planuri.

Toți aliații, inclusiv partenerul din Suedia participă la aceste exerciții, inclusiv din țara noastră. Este un exercițiu care face parte din noua logică de apărare și descurajare a NATO și face parte din ceea ce privește executabilitatea planurilor de apărare pe care liderii noștri l-au aprobat la Summit-ul de la Vilnius", a declarat Mircea Geoană, adjunct al Secretarului General NATO.

Militarii români au efectuat trageri de luptă cu rachetele HIMARS, sisteme care au devenit celebre în războiul din Ucraina.

Un avertisment îngrijorător vine din partea unui amiral NATO. "Nu toate lucrurile vor fi bune și frumoase în următorii 20 de ani. Nu spun că mâine totul va merge prost. Dar trebuie să realizăm că nu este un dat că suntem în pace. De aceea avem aceste planuri.

De aceea ne pregătim pentru un conflict cu Rusia și cu grupurile teroriste, dacă se va ajunge la asta, dacă ne vor ataca. Nu căutăm niciun conflict. Dar dacă ne atacă, trebuie să fim pregătiți", a declarat acesta.

×
Subiecte în articol: exercitiu militari mobilizare alianţa NATO
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close