Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Magazine Primul vaccin cu ARN Mesager a fost testat împotriva cancerului de piele. Este personalizat pentru fiecare caz

Primul vaccin cu ARN Mesager a fost testat împotriva cancerului de piele. Este personalizat pentru fiecare caz

Primul vaccin personalizat din lume pe bază de ARN mesager împotriva melanomului - care are şi potenţialul de a stopa cancerul pulmonar, de vezică urinară şi renal - este testat în cadrul unui studiu clinic de faza a 3-a la nivel internaţional.

de Redacția Antena 3 CNN    |    27 Apr 2024   •   14:30

Vaccinul "revoluţionar" este personalizat pentru fiecare persoană în doar câteva săptămâni.

Acesta transmite organismului să "vâneze" celulele canceroase şi să prevină revenirea afecţiunii letale.

În urma studiului de faza a 2-a asupra acestui vaccin, în dezvoltarea căruia sunt implicate companiile farmaceutice Moderna şi MSD (cunoscută drept Merck în Statele Unite şi Canada), s-a constatat o reducere considerabilă a riscului de revenire a cancerului la pacienţii diagnosticaţi cu melanom.

O ultimă etapă de testare a vaccinului, faza a 3-a, a fost lansată, aceasta fiind condusă de University College London Hospitals NHS Foundation Trust (UCLH).



Coordonatoarea studiului, dr. Heather Shaw, a declarat că vaccinul prezintă potenţialul de a vindeca persoanele diagnosticate cu melanom şi este testat şi pentru alte tipuri de cancer.

Vaccinul este o terapie individualizată cu neoantigeni (INT) şi este uneori denumit vaccin împotriva cancerului.

Acesta a fost conceput pentru a stimula sistemul imunitar să riposteze împotriva unui tip specific de cancer al pacientului.

Pentru a crea vaccinul este prelevată chirurgical o mostră din tumoare, se realizează secvenţierea ADN şi se utilizează inteligenţa artificială. Rezultatul este un vaccin personalizat împotriva cancerului, specific pentru tumoarea fiecărui pacient.
 

×
Parteneri
Avertizare meteo ANM de ploi și vijelii!
x close