Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Cum să rămânem ancorați în prezent. Psiholog: "Să nu adoptăm partea de multitasking, doar pentru că noi considerăm că putem"

Cum să rămânem ancorați în prezent. Psiholog: "Să nu adoptăm partea de multitasking, doar pentru că noi considerăm că putem"

Astăzi aflam impreuna ce putem face ca sa traim mai mult in prezent si nu in trecut sau in viitor. Psihologul Delia Dumitru ne spune care sunt intrebarile pe care ar fi util sa ni le punem uneori cand stam linistiti acasa, dar si de ce ar fi util sa plecam in concedii cate doua saptamani, departe de casa.

Cum să rămânem ancorați în prezent. Psiholog: "Să nu adoptăm partea de multitasking, doar pentru că noi considerăm că putem"
Sursa foto: Antena 3
de Andreea Cigolea    |    11 Oct 2021   •   11:48

"Există mai multe seturi de întrebări și asta este de înțeles în societatea noastră. Parcă toți oamenii au ajuns să fie foarte ocupați să facă multe lucruri și uită de momentul de față", a spus psihologul Delia Dumitru, luni, la rubrica Sfat de Sănătate, de la Antena 3.

Întrebările care ne ajută să ne dăm seama că trăim în prezent

Fiecare persoană ar trebui să aibă în minte câteva întrebări, iar una dintre ele ar fi De ce fug? De ce nu îmi dau voie să fiu în prezent, ce anume din ce simt nu îmi dă voie să mă uit la mine așa cum sunt sau ce anume nu mă lasă să fiu în prezent?

Ce anume mă face să mă comport cum vor ceilalți? Şi la întrebarea acesta mulți răspund că au ajuns să se comporte cum își doresc ceilalți pentru a fi apreciați de ceilalți, chiar acceptați. Jucăm un rol de a nu fi respinși și de a fi introduși în toate șabloanele din societate.

Indicat ar fi să pleci din mediul din care trăiai, fie că vorbim de job sau relație. Poate fi și un concediu, dar care să fie de peste trei săptămâni, care să nu se desfășoare în aceeași casă. Părăsim casa, poate chiar mergem într-o societate diferită. 

Un exercițiu care îmi place mie foarte mult de păstrare în prezent este ca atunci când mergem pe jos să încercăm să fim aici și acum. 

Viitorul ne ține în viață, dar nu trebuie să uităm de prezent. Dacă proiectez în viitor și spun că vreau să învăț spaniolă, dar eu în prezent nu îmi iau nicio lecție, este o utopie", a explicat psihologul.

De ce este greșit să jucăm un rol pentru a fi integrați în societate

"Pleacă de la nevoia noastră de a fi acceptați și de a face parte din societatea respectivă. Așa că dacă nu vrei să fii un outsider, începi să urmezi modelele pe care societatea le prezintă. Trebuie să ne păstrăm în partea realistă. Trebuie să înțelegem că nu putem fi slabi cu toții, de exemplu. 

Avem nevoie de foarte puține lucruri pentru a fi fericiți. De exemplu, pentru cei care călătoresc în țări subdezvoltate, cu siguranță au reușit să se conecteze cu zona respectivă. Probabil și-au dat seama că o parte dintre cumpărăturile pe care le făceau erau compulsive, care acopereau de fapt alte nevoie. 

Este indicat pentru creier să nu adoptăm partea aceasta de multitasking, doar pentru că noi considerăm că putem. Mai ales femeile. De aceea, este bine să ne întoarcem, la un lucru făcut după un alt lucru și la lucruri făcute din trecut. 

Veste proastă este că cei care se comportă într-un anumit fel doar pentru a nu fi respinși, ajung să fie respinși chiar dacă au făcut tot ce trebuia, iar asta le creează un sentiment de vinovăție", a mai spus Delia Dumitru.

×
Parteneri
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii
x close