Antena 3 CNN Actualitate Sinteza zilei. Ministerul Sănătății returnează 60 de milioane de euro. Banii puteau ajunge la spitale

Sinteza zilei. Ministerul Sănătății returnează 60 de milioane de euro. Banii puteau ajunge la spitale

Sinteza zilei. Ministerul Sănătății returnează 60 de milioane de euro. Banii puteau ajunge la spitale
Sursa foto: Foto: pixabay.com
de S.T.    |    27 Noi 2016   •   22:20

Mihai Gâdea a prezentat duminică seară, la „Sinteza zilei”, un document semnat în secret zilele acestea.

Ministerul Sănătății returnează 60 de milioane de euro, arată documentul semnat, recent, de ministrul Sănătății.

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății, anunța în urmă cu o lună, la Antena 3, că nicio sumă nu va fi returnată de la ministerul pe care-l conduce, dar documentul semnat de el arată altceva.

„Nicio sumă nu va fi returnată, dar chestiunea nu este atât de simplă. Sumele de la dispoziția Ministerului Sănătății sunt din surse diferite. Sumele din acciză nu se pierd. Când avem economie nu putem vorbi de bani pierduți, în principiu. Am văzut și eu postarea domnului Buicu, dar nu știu de unde a apărut această sumă. Banii din taxa de viciu nu merg niciodată la Ministerul Finanțelor. Banii rămași la Ministerul Sănătății vin preponderent din această taxă. Avem însă economii”, a explicat atunci Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

Printre fondurile care sunt restituite de Ministerul Sănătății se numără și cele alocate copiilor bolnavi de HIV/SIDA.

De asemenea, printre fondurile returnate sunt și cele care erau folosite pentru salarizarea personalului.

Scandalul a pornit după ce Corneliu Florin Buicu, președintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, a afirmat că Ministerul Sănătății are de returnat o sumă enormă către Ministerul Finanțelor, bani care ar fi trebuit să ajungă la spitale. 

Ministerul Sănătății a făcut „economie” de 60 de milioane de euro?

„Ceea ce se întâmplă poate fi definit sub o singură formă: o crimă tehnocrată împotriva românilor”, a declarat deputatul ALDE Steluţa Cătăniciu.

Ministrul Sănătății: Noi nu aveam posibilitatea să plătim mai multe salarii sau salarii mai mari

„Am ajuns la concluzia că trebuie să returnăm ceva de la capitolele la care am avut economii(…). Nu este niciun document secret”, a spus ministrul Sănătății, duminică, la Antena 3.

„Banii de la Ministerul Sănătății se cheltuiesc pe baza legii. Noi nu putem să dăm salarii mai mari fără să avem o bază legală pentru asta (…). Noi nu aveam posibilitatea să plătim mai multe salarii sau salarii mai mari”, a mai spus ministrul Vlad Voiculescu, referindu-se la banii economisiți la capitolul bunuri și servicii.

„Este datoria noastră să cheltuim banii atât cât se poate mai bine, dar lucrurile astea nu se pot face de la o săptămâna la alta”, a adăugat ministrul.

Marius Sepi, prim-vicepreședintele Federației Sanitas, susține că sindicaliștii au avut dreptate atunci când au spus că sunt bani în minister pentru a regla salarizarea.

„Cred că dacă ministrul Sănătății și ministrul Muncii ar fi acceptat toate argumentele pe care noi le-am dat, parte din acești bani ar fi putut fi folosiți pentru corectarea salariilor colegilor”, a spus Marius Sepi.

Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România: Este o crimă. Trăim o perioadă fără precedent în România

Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România, este de părere că situația este jenantă.

„Este o crimă. Trăim o perioadă fără precedent în România, iar domnul ministru ne-a lăsat să aducem cu sacul medicamente din străinătate”, acuză Cezar Irimia.

Citește și:

Sinteza Zilei. Ministerul Sănătății va returna 500 de milioane de lei. Vlad Voiculescu: Nicio sumă nu va fi returnată

×
Parteneri
Programul magazinelor mari din România, de Paște
x close