Antena 3 CNN Actualitate SINTEZA ZILEI. Poveştile tulburătoare ale eroilor din închisorile comuniste

SINTEZA ZILEI. Poveştile tulburătoare ale eroilor din închisorile comuniste

SINTEZA ZILEI. Poveştile tulburătoare ale eroilor din închisorile comuniste
de M.T.    |    11 Feb 2014   •   23:10

Într-o ediţie de colecţie a emisiunii Sinteza Zilei, Mihai Gâdea i-a avut invitaţi pe câţiva dintre eroii închisorilor comuniste, care au povestit istoria luptei lor pentru supravieţuire în lagărele de exterminare bolşevice.

Cristian Dumitrescu, student la aviaţie la Academia Militară, a fost arestat la vârsta de 22 de ani şi condamnat la moarte.

„Făceam parte dintr-o organizaţie mare şi ne-am apucat să facem manifeste şi ce mai puteam. Am vrut să lansăm o petardă în curtea ambasadei sovietice de la Bucureşti şi, simultan, să fie aruncate manifeste de la Universitate, în care să fie anunţată treaba”, a povestit Cristian Dumitrescu.

„Singurul lucru la care nu ne-am gândit a fost că s-ar putea să fim trădaţi. Şi am fost trădaţi de unul dintre profesorii noştri de la Academie, care tocmai fusese scos din armată. Nu cred că a fost şantajat. Noi am vrut să-l ajutăm şi l-am ajutat. I-am spus de toate, tot ce făceam. După ce a făcut treaba asta, a avut o carieră fulminantă”, şi-a amintit fostul deţinut politic.

„Am fost arestaţi şi a urmat perioada cea mai dură. În primul rând erau metodele psihice. Apoi represaliile fizice, bătăile la tălpi, de pildă. Mi-au băgat sub nas încadrarea cu 199, condamnarea la moarte, adică. O treabă care m-a speriat. Grija mea cea mare era să nu-mi împovăresc colegii. Mă apăsa grija asta”, a mai spus Cristian Dumitrescu.

„Mărturisesc că singurul lucru pe care îl regret cumplit e necazul pe carel-am făcut părinţilor mei. Le-am distrus viaţa”, a încheiat, aproape în lacrimi, fostul student de la Academia Militară.


×
Subiecte în articol: Sinteza Zilei Mihai Gâdea
Parteneri
Vremea se schimbă radical în România: Zonele vizate de Cod Galben
x close