Antena 3 CNN Politică Ponta îl atacă pe Băsescu: Nu există cele şapte ţări care ni se opun aderării la Schengen. Sunt bârfe

Ponta îl atacă pe Băsescu: Nu există cele şapte ţări care ni se opun aderării la Schengen. Sunt bârfe

Ponta îl atacă pe Băsescu: Nu există cele şapte ţări care ni se opun aderării la Schengen. Sunt bârfe
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    04 Mar 2013   •   20:41

Premierul Victor Ponta i-a răspuns, luni seara, preşedintelui Traian Băsescu, spunând că nu există cele şapte state de care şeful statului a spus că nu ne-ar fi susţinut în cazul unui vot pentru aderarea la Schengen.

"Nu ştiţi de aceste şapte state, pentru că ele nu există, nu aveţi cum să ştiţi nici măcar de două, pentru că atunci când vorbim de poziţia unor ţări ale UE, nu putem să vorbim aşa, după bârfe", a răspuns prim-ministrul Victor Ponta, luni, într-o intervenţie telefonică la emisiunea Subiectiv, de la Antena 3.

Totodată, şeful Guvernului a adăugat că el ştia de o anumită reţinere a Germaniei de a ne susţine, însă nu a vorbit despre acest lucru în public, până când ministrul german de Interne nu şi-a spus poziţia oficială. 

În ceea ce priveşte cele şapte state despre care preşedintele Traian Băsescu a spus astăzi probabil că nu ne-ar fi sprijinit în cazul aderării la Schengen, premierul Victor Ponta a precizat că este greu de spus la cine se referea şeful statului.

"Mă bucur că nu le-a individualizat (statele - n.r.), pentru că eram într-o situaţie ridicolă, însă oficiosul domnului preşedinte Băsescu, faimosul Evenimentul zilei, le-a găsit pe celelalte şase state şi sunt ţările care au guverne social-democrate sau socialiste, de exemplu Danemarca e trecută in ziarul Cotroceniul, iar săptămâna trecută, lângă mine, prim-ministrul Danemarcei a spus că ne susţine la Schengen, Franţa la fel, Belgia, Austria", a exemplificat Ponta.

"Nu avem nicio poziţie din afara altui stat membru care să spună că ar utiliza dreptul de veto împotriva intrării noastre, Germania este singura care şi-a exprimat această intenţie, iar Olanda a spus că nu are încă o poziţie finalizată", a încheiat premierul Ponta.

Declaraţiile premierului Victor Ponta vin după ce, preşedintele Traian Băsescu a spus astăzi, că Germania nu este singura ţară care ar fi votat împotriva aderării României la Schengen în Consiliul JAI, adăugând că sunt cel puţin şapte state care s-ar fi opus în cazul unui vot.

Totodată, şeful Guvernului a comentat declaraţiile preşedintelui, precizând că raportul MCV nu este un act de care depinde intrarea României în Schengen.

"Nimeni nu a hotărât că intrarea României în Schengen trebuie să depindă de raportul MCV. Aceasta este poziţia exprimată de preşedintele Traian Băsescu şi fostul guvern Emil Boc, că intrarea în Schengen trebuie să depindă de MCV. Şi preşedintele Comisiei Euorpene, domnul Barroso, a spus foarte clar că nu MCV, făcut de Comisia Europeană, nu se leagă de intrarea în Schengen, care este o decizie care e luată de miniştrii de Interne din ţările membre", a spus premierul Ponta.

Şeful Executivului a adăugat că, pentru România, intrarea în Schengen reprezintă un set de criterii tehnice, pe care dacă le îndeplineşte, intră.


Citeşte şi Băsescu: Intrarea în Schengen este o obligaţie. Septembrie sau decembrie ar putea fi un alt termen, iar neintrarea în Schengen nu e vina mea
















×
Subiecte în articol: Victor Ponta Subiectiv
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close