Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Voi cu Voicu Cea mai scurtă şi mai puternică rugăciune | Secretul călugărilor de la Athos, dezvăluit de Arhimandritul Atanasie Floroiu de la schitul Prodromu

Cea mai scurtă şi mai puternică rugăciune | Secretul călugărilor de la Athos, dezvăluit de Arhimandritul Atanasie Floroiu de la schitul Prodromu

Arhimandritul Atanasie Floroiu, stareţul mănăstirii româneşti Prodromu de la Muntele Athos, a fost invitatul Mirelei Voicu la Antena 3 CNN.

de Redacția Antena 3 CNN    |    18 Sep 2023   •   20:13

Din Grădina Maicii Domnului, direct la emisiunea Voi cu Voicu, Arhimandritul Atanasie Floroiu a povestit parcursul său spiritual început odată cu renunţarea la lume în 1974 şi continuat, patru ani mai târziu, cu plecarea la Muntele Athos. 

În 1978, când a ajuns la Prodromu alături de alţi cinci călugări, schitul era în paragină, nu se mai ţineau liturghii şi existau dar şapte bătrâni vieţuitori, dintre care doi erau orbi. În acea perioadă, exista pericolul ca singurul lăcaş românesc de la Athos să fie pierdut, aşa că au început să vină grupuri mici de călugări tineri din ţară.

V-au trimis comuniştii sau biserica?

- V-au trimis comuniştii sau biserica?, i-au întrebat bătrânii când au ajuns acolo. 

- Veţi vedea, au răspuns noii veniţi, deloc descurajaţi. 

Totul era o ruină, în biserică nu se mai ţineau de mult slujbe, acoperişul era spart, dar s-au apucat de treabă cum au putut. 

"După trei zile au săvârşit prima liturghie, iar de atunci şi până în zilele noastre, slujbele nu au mai contenit" - povesteşte arhimandritul Atanasie Floroiu, care a devenit stareţ la Schitul Prodromu în 2011. 

Schitul Prodromu a fost intemeiat în anul 1820, sub arhipăstorirea Mitropolitului Veniamin Costachi al Moldovei. Aşezământul a fost ridicat pe locul unde la 1337, cuviosul Marcu a avut o viziune a Maicii Domnului. Zidirea ansamblului monahal de la Prodromu a avut loc intre anii 1852-1866. 

Acum sunt în jur de 47 de călugări la aşezământul românesc de la Athos, dar zilnic vin între 50 şi 100 de pelerini pe care cei de acolo îi primesc cu inima deschisă de fiecare dată.   

"Foarte mulţi sunt care vin, mai ales în zilele de astăzi, care nu s-au spovedit toată viaţa şi vor acum să-şi caute calea, să-şi schimbe viaţa.", spune părintele Atanasie.

Icoana Maicii Domnului numita "Prodromiţa" este una dintre icoanele făcătoare de minuni, la care pelerinii vin să ceară ajutor. Tot la schitul Prodromu se află şi alte icoane grabnic ajutătoare, printre care cea a Sfântului Ioan Botezatorul şi icoana Maicii Domnului Apărătoarea de Foc.

Cea mai scurtă şi mai puternică rugăciune

"Omul trebuie să fie conştient că Dumnezeu e lângă noi şi cel mai mult trebuie să păstrăm această legătură cu El, cu Mântuitorul Htristos.
E simplă rugăciune care o spunem cu toţii: 
Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, milueşte-mă pe mine păcătosul! 
E cea mai scurtă rugăciune şi cea mai uşoară, cea mai simplă, dar cea care păstrează legătura cu Dumnezeu. 
Asta trebuie să ne silim, nu numai călugării, ci tot credinciosul creştin treuie să gândească să fim cât mai aproape de Dumnezeu.", spune stareţul românilor de la Athos.  

Schitul Prodromu are nevoie de sprijin pentru consolidare

Arhimandritul Atanasie Floroiu a făcut apel la sprijinul oamenilor pentru a strînge banii necesari consolidării mănăstirii.

Puteți susține amplele lucrări de restaurare - consolidare ale Schitului Prodromu printr-o donație online (plata simpla cu cardul), sau virament bancar:

Deschis în LEI la CEC Bank

RO21CECEB31530RON3182071

Deschis in EURO la CEC Bank

RO57CECEB315C1EUR3182075

Fiecare donator este trecut pe pomelnicele de rugăciune al mănăstirii, pentru a fi pomenit pe pământ şi în cer.

×
Parteneri
FCSB, petrecere ”Made in Romania” după câștigarea titlului
x close