Antena 3 Emisiuni Voi cu Voicu Secretele ascunse din arhivele de la Vatican, scrisori şi documente compromiţătoare

Secretele ascunse din arhivele de la Vatican, scrisori şi documente compromiţătoare

de Georgiana Adam    |    22 Mai 2021   •   22:37
Secretele ascunse din arhivele de la Vatican, scrisori şi documente compromiţătoare
Sursa foto: Hepta

Arhivele de la Vatican sunt alcătuite din scrisori private și din documente istorice ale papilor din ultimele 4 secole și au fost înființate de Papa Paul al V-lea.

Aceste secrete sunt păzite cu strășnicie deoarece pentru Vatican ar fi compromițătoare anumite documente sensibile. 

Adevărul despre arhivele secrete ale Vaticanului pornește de la o traducere greșită din latină. Denumirea întreagă a arhivelor este ”archivum secretum apostolicum vaticanum”, însă în latină ”secretum” nu înseamnă secret, așa cum ar presupune unii. O traducere mai exactă ar fi ”privat”.

Arhivele au fost înființate de Papa Paul al V-lea. Acest papă își dădea seama de importanța istorică a corespondenței papale și știa că aceste documente ar trebui păstrare. Însă în secolul al 17-lea domina mentalitatea conform căreia oamenii de rând nu ar trebui să aibă acces la corespondența purtată între regi și papi. 

Abia în anul 1881 Papa Leon al 111-lea a permis cercetătorilor să studieze o parte din conținutul arhivelor, însă accesul la documente nu era simplu de obținut și procedura nu s-a schimbat prea mult de atunci. În primul rând, jurnaliștii, studenții, istoricii amatori nu au acces. După ce o persoană a dovedit că este un cercetător serios i se permite accesul. 

Întreaga poveste în video: 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close