Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Voi cu Voicu Secretele ascunse din arhivele de la Vatican, scrisori şi documente compromiţătoare

Secretele ascunse din arhivele de la Vatican, scrisori şi documente compromiţătoare

Arhivele de la Vatican sunt alcătuite din scrisori private și din documente istorice ale papilor din ultimele 4 secole și au fost înființate de Papa Paul al V-lea.

Secretele ascunse din arhivele de la Vatican, scrisori şi documente compromiţătoare
Sursa foto: Hepta
de Georgiana Adam    |    22 Mai 2021   •   22:37

Aceste secrete sunt păzite cu strășnicie deoarece pentru Vatican ar fi compromițătoare anumite documente sensibile. 

Adevărul despre arhivele secrete ale Vaticanului pornește de la o traducere greșită din latină. Denumirea întreagă a arhivelor este ”archivum secretum apostolicum vaticanum”, însă în latină ”secretum” nu înseamnă secret, așa cum ar presupune unii. O traducere mai exactă ar fi ”privat”.

Arhivele au fost înființate de Papa Paul al V-lea. Acest papă își dădea seama de importanța istorică a corespondenței papale și știa că aceste documente ar trebui păstrare. Însă în secolul al 17-lea domina mentalitatea conform căreia oamenii de rând nu ar trebui să aibă acces la corespondența purtată între regi și papi. 

Abia în anul 1881 Papa Leon al 111-lea a permis cercetătorilor să studieze o parte din conținutul arhivelor, însă accesul la documente nu era simplu de obținut și procedura nu s-a schimbat prea mult de atunci. În primul rând, jurnaliștii, studenții, istoricii amatori nu au acces. După ce o persoană a dovedit că este un cercetător serios i se permite accesul. 

Întreaga poveste în video: 

×
Subiecte în articol: Vatican secrete scrisori
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close