Antena 3 CNN EURO2016 LIVE finala EURO 2016. Franţa ţinteşte al treilea său titlu european, iar Portugalia pe primul

LIVE finala EURO 2016. Franţa ţinteşte al treilea său titlu european, iar Portugalia pe primul

LIVE finala EURO 2016. Franţa ţinteşte al treilea său titlu european, iar Portugalia pe primul
10 Iul 2016   •   11:09

Echipele de fotbal ale Franţei şi Portugaliei vor juca finala EURO 2016, duminică, de la ora 22,00 (ora României), pe Stade de France din Saint-Denis, la exact o lună de la startul turneului final din Hexagon, notează Agerpres.ro.

Franţa ţinteşte o tripletă ca ţară gazdă, după ce a câştigat titlul european în 1984 şi cel mondial în 1998. ''Les Bleus'' ai mai câştigat o dată EURO în 2000, când competiţia a fost organizată de Belgia şi Olanda, şi mai au o finală pierdută la Cupa Mondială din 2006. 

De partea cealaltă, Portugalia vrea laurii europeni, după ce a mai jucat o finală în 2004, pe teren propriu, pierzând surprinzător în faţa Greciei. 

Francezii au ascendentul confruntărilor anterioare cu Portugalia, pe care au învins-o la turnee finale de trei ori: în semifinalele EURO 1984, la Marsilia, cu 3-2 după prelungiri, în semifinalele EURO 2000, la Bruxelles, cu 2-1 după prelungiri, şi în semifinalele Cupei Mondiale din 2006, la Munchen, cu 1-0. 

''Les Bleus'' conduc la bilanţul direct, cu 18 victorii, un egal şi 5 eşecuri, golaverajul fiind de 49-28. 

Franţa a câştigat ultimele zece meciuri cu Portugalia, cel mai recent fiind un amical susţinut în 2015 la Lisabona, când unicul gol a fost marcat de Mathieu Valbuena. Ultima victorie lusitană datează din aprilie 1975, când Portugalia se impunea cu 2-0 pe Parc des Princes, prin golurile reuşite de Nené şi Marinho. 

La EURO 2016, Portugalia a început greoi, cu trei egaluri în grupă (1-1 cu Islanda, 0-0 cu Austria şi 3-3 cu Ungaria) şi o calificare in extremis, de pe locul al treilea, în optimi a învins puternica formaţie a Croaţiei după prelungiri (1-0), în sferturi a trecut de Polonia la loviturile de departajare (5-3), iar în semifinale a învins Ţara Galilor (2-0). Seleccao a obţinut doar o victorie după 90 de minute la EURO 2016, dar a ajuns în finală. 

Franţa a câştigat Grupa A, după 2-1 cu România, 2-0 cu Albania şi 0-0 cu Elveţia, în optimi a trecut cu 2-1 de Irlanda, în sferturi a eliminat Islanda cu 5-2, iar în semifinale a învins campioana mondială Germania cu 2-0. 

''Les Bleus'' sunt neînvinşi de zece meciuri (nouă victorii, un egal) 

Meciul de pe Stade de France se anunţă a fi şi un duel între vedetele Cristiano Ronaldo şi Antoine Griezmann. Ronaldo, învingător în faţa francezului în finala Ligii Campionilor (Real Madrid - Atletico, finală decisă la loviturile de departajare), a reuşit la EURO 2016 să devină primul jucător care marchează la patru ediţii ale EURO şi să egaleze recordul deţinut de francezul Michel Platini de 9 goluri marcate la turneele finale ale competiţiei europene. Griezmann, după un debut modest în faţa României, a avut evoluţii excelente şi a marcat nu mai puţin de şase goluri (medie de un gol pe meci), fiind ca şi câştigător al titlului de golgheter la EURO 2016. 

Finala EURO 2016 va fi arbitrată de englezul Mark Clattenburg. Considerat cel mai bun "cavaler al fluierului" european în acest sezon, Mark Clattenburg (41 ani) a condus finala Ligii Campionilor, câştigată de Real Madrid în faţa rivalilor de la Atletico Madrid, în luna mai. 

Mark Clattenburg devine, astfel, al doilea arbitru care conduce în acelaşi an finala Ligii Campionilor şi pe cea a Campionatului European, după portughezul Pedro Proenca, în 2012. 

Fost electrician, Mark Clattenburg, arbitru internaţional din 2007, a condus deja trei meciuri la debutul EURO 2016: Belgia - Italia (0-2) şi Cehia - Croaţia (2-2), din primul tur, precum şi Elveţia - Polonia (4-5 la loviturile de departajare), din optimile de finală. 

Cristiano Ronaldo - Franţa este favorită, dar Portugalia va câştiga

Cristiano Ronaldo, starul şi căpitanul selecţionatei Portugaliei, consideră că reprezentativa Franţei este favorita finalei EURO 2016, programată duminică seara pe Stade de France, însă crede că naţionala lusitană este capabilă să cucerească trofeul. 

"Franţa are o echipă fantastică, joacă bine. Din punctul meu de vedere, Franţa ese favorită deoarece joacă acasă, ceea ce constituie un mare avantaj. Însă nimeni nu ne-a învins încă la acest turneu şi va fi un meci complicat pentru ambele echipe", a declarat Cristiano Ronaldo pentru site-ul UEFA. 

Atacantul Portugaliei şi al echipei spaniole Real Madrid a recunoscut că ar fi o performanţă extraordinară să câştige un titlu cu naţionala ţării sale. 

"Am fi extraordinar să câştig un titlu cu echipa naţională. Cred că este posibil, la fel şi coechipierii mei, ca şi întreaga ţară şi toţi portughezii de aici, din Franţa. Trebuie să fim pozitivi deoarece eu cred că duminică va fi prima oară când Portugalia va câştiga un trofeu important", a adăugat căpitanul lusitan. 

Didier Deschamps: Nu este nimic mai frumos decât să câştigi

Selecţionerul Franţei, Didier Deschamps, a dezvăluit că va aborda "fără presiune, fără stres, dar cu multă adrenalină" finala EURO 2016 împotriva reprezentativei Portugaliei, programată duminică seara pe Stade de France (22,00 - ora României). 

"Este un moment excepţional, privilegiat, o şansă unică, deoarece este un titlu în joc. Este un lucru diferit să te afli pe bancă, deoarece cel mai frumos loc este pe teren. Pe bancă ai acea frustrare de nu participa la joc, însă eu nu aş mai putea oricum. Dar sunt bine, nu am presiune, nu am stres, ci adrenalină, este un lucru pozitiv", a declarat Deschamps sâmbătă, în cursul unei conferinţe de presă. 

"Este al şaptelea meci al nostru la acest turneu, însă contextul este unul special. Avem o finală de jucat şi sunt convins că jucătorii vor juca până la capăt. Când am acceptat să devin selecţioner, nu a fost doar pentru a disputa meciuri şi a participa la turnee. Acest lucru are consecinţe pentru viitor şi pentru jucători, de asemenea. Să câştigi titluri este mereu dificil, iar cu o echipă naţională este şi mai complicat. Va trebui să profităm de această oportunitate fără să ne gândim la ce va urma, însă jucătorii sunt conştienţi de acest privilegiu, de a juca titlul de campioni ai Europei, la noi la Paris. Am avut doi ani de meciuri amicale. Nu le-am câştigat pe toate, însă am făcut în aşa fel încât să păstrăm această stare de spirit. Să joci la EURO este fabulos, deoarece în sportul de înalt nivel şi competiţia înseamnă să câştigi. Nu este nimic mai frumos decât să câştigi şi trebuie să faci totul pentru a realiza asta", a adăugat selecţionerul francez. 

Referindu-se la adversara din finala de duminică, Didier Deschamps a precizat: "Această echipă a Portugaliei are multe calităţi şi nu a ajuns până aici din întâmplare. Are experienţă, este bine organizată, posedă un triunghi defensiv solid şi contează enorm pe duo-ul din atac Cristiano Ronaldo-Nani". 

Franţa are la rândul ei atuurile ei, unul dintre acestea fiind golgheterul Antoine Griezmann, autorul a 6 goluri de la debutul turneului. "Griezmann a avut un sezon plin şi încărcat, cu acea înfrângere din finala Ligii Campionilor. A trebuit să treacă peste asta şi are această calitate şi această eficienţă care sunt importante pentru echipă. "Nu este însă doar un solist, trebuie să joace în echipă. El are această prospeţime şi disponibilitate, însă depinde întotdeauna de un colectiv", a comentat selecţionerul francez. 

Întrebat dacă are "un plan anti-Ronaldo", acesta a răspuns: "Nimeni nu l-a găsit". "Este un mare jucător, cu o calitate atletică în jocul aerian. Rămâne mult timp în aer, iar 'pătrăţelele" sale (abdominale) nu sunt din întâmplare. În fotbal, cel mai dificil este să lupţi împotriva vitezei şi în aer. Limitarea influenţei sale va fi un lucru important", a conchis Didier Deschamps. 

×
Parteneri
Schimbare radicală în funcţionarea Poştei Române
x close