Antena 3 CNN Externe 10 ani de la atacul NATO asupra Serbiei, comemoraţi prin momente de reculegere şi declanşarea sirenelor

10 ani de la atacul NATO asupra Serbiei, comemoraţi prin momente de reculegere şi declanşarea sirenelor

10 ani de la atacul NATO asupra Serbiei, comemoraţi prin momente de reculegere şi declanşarea sirenelor
Sursa foto: Acord
24 Mar 2009   •   15:40

S-au împlinit zece ani de la bombardamentele NATO asupra Serbiei. Alianţa Nord-Atlantică a început atacul în 1999 pentru a pentru a pune capăt represiunii forţelor sârbe asupra gherilelor separatiste kovosare. În cele 78 de zile de bombardamente au fost ucişi aproximativ 2.000 de civili şi alte zeci de mii de sârbi au fost răniţi.

Comemorarea a fost marcată printr-un minut de reculegere în spaţiile publice, din companii, din instituţii şi din şcoli. A urmat apoi o reuniune specială a Guvernului şi declanşarea, la ora locală 12:00, a sirenelor care au marcat în perioada respectivă sfârşitul bombardamentelor. Sârbii nu uită nici acum ceea ce s-a întâmplat.

"Mi se pare incredibil ca o ţară care nu are nimic de împărţit cu alta să vină să o bombardeze din cauza preşedintelui. Au fost câteva minţi bolnave. Pentru mine este de necrezut ceea ce s-a întâmplat", susţine o locuitoare din Belgrad.

Aproximativ 2.000 de sârbi au fost ucişi în timpul bombardamentelor care au atins atât ţinte militare, cât şi civile. Multe clădiri distruse se pot vedea şi acum în capitala Serbiei, Belgrad şi în Priştina, acum capitala auto-proclamatului stat Kosovo.

NATO a declanşat campania de bombardamente în urma refuzului lui Slobodan Miloşevici de a semna un acord pentru a pune capăt represiunii forţelor sârbe împotriva Armatei pentru Eliberarea Kosovo, organizaţie albaneză care milita pentru independenţă. Raidurile NATO au durat până în 11 iunie 1999.

Bombardamentele au încetat odată cu adoptarea de către Naţiunile Unite a Rezoluţiei 1244, prin care era garantată integritatea teritorială a Iugoslaviei de atunci.

Cu toate acestea, Kosovo şi-a proclamat unilateral independenţa în 17 februarie, anul trecut. Provincia este recunoscută de 56 de ţări, dar nu şi de ONU sau de alte organizaţii internaţionale.

Antena 3




×
Subiecte în articol: NATO Serbia atac comemorare Belgrad Kosovo
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close