Antena 3 CNN Externe 20 de ani de la demolarea gardului de sârmă ghimpată dintre Ungaria şi Austria (VIDEO)

20 de ani de la demolarea gardului de sârmă ghimpată dintre Ungaria şi Austria (VIDEO)

20 de ani de la demolarea gardului de sârmă ghimpată dintre Ungaria şi Austria (VIDEO)
Sursa foto: cortina de fier
02 Mai 2009   •   18:04

Se împlinesc 20 de ani de când Ungaria a început demolarea gardului de sârmă ghimpată, de la frontiera cu Austria. Graniţa făcea parte din aşa-numita "cortină de fier", care separa ţările socialiste europene de Occident. Evenimentul de acum două decenii a jucat un important rol simbolic în procesul dispariţiei regimurilor comuniste, din Europa.

Astăzi, când ungurii sau românii pot călători în voie în toată Uniunea Europeană, poate fi greu de crezut că, acum 20 de ani, continentul era divizat de o graniţă întărită cu sârmă ghimpată şi electrificată, posturi de tragere şi câmpuri minate.

Aşa-numita "cortină de fier" era destinată să-i oprească pe est-europenii care nu mai suportau viaţa în frică şi sărăcie şi îşi doreau un viitor mai bun în Vest. Dar, la 2 mai 1989, ziariştii occidentali de la Budapesta au fost convocaţi pe neaşteptate la frontiera cu Austria, unde grănicerii au început să înlăture, demonstrativ, gardul de sârmă electrificată.

Guvernul ungar dorea, astfel, să-şi arate deschiderea, în speranţa că va rămâne la putere, dar, în câteva luni, a fost şi el măturat de valul schimbărilor, ca toate regimurile comuniste din Europa. Astăzi, vechea frontieră a fost reconstituită doar în micul muzeu în aer liber al unui fost grănicer.

?Pe vremea aceea, se considera că oamenii care încercau să fugă violau frontiera de stat şi aveam ordine să-i oprim. Fireşte, nu-i împuşcam de la început, erau reguli stricte şi abia în ultimă instanţă aveam voie să-i împuşcăm, dar numai în picior?, a declarat un fost grănicer ungar.



Muzeul îi comemorează pe toţi cei care şi-au pierdut viaţa sau au rămas mutilaţi din cauza minelor sau a focului grănicerilor. Chiar dacă nimeni nu regretă graniţa de sârmă ghimpată, oamenii sunt uneori dezamăgiţi de democraţie.

?Noi credeam că, după ce vom schimba regimul, în ţară va curge lapte şi miere, dar acum nu avem parte nici de una, nici de alta. Dar eu zic că, faţă de ce era înainte, măcar acum suntem liberi?.

Potrivit sondajelor, criza economică a accentuat, şi în Ungaria, nostalgia faţă de vechiul regim, în care locul de muncă era asigurat şi toţi aveau cât de cât ce mânca, bineînţeles dacă nu contestau partidul de la putere.

Antena 3

×
Parteneri
Poliţist mort în prima zi de Paşte, la Galaţi
x close