Antena 3 CNN Externe Directorul CIA s-a întâlnit în Kabul cu liderul talibanilor. Francezii au evacuat cel puțin un taliban din Kabul și l-au adus în țară

Directorul CIA s-a întâlnit în Kabul cu liderul talibanilor. Francezii au evacuat cel puțin un taliban din Kabul și l-au adus în țară

Directorul Agenției Centrale de Informații (CIA), William Burns, a avut o întâlnire secretă la Kabul cu liderul de facto al talibanilor, Abdul Ghani Baradar, transmite BBC, care citează publicația americană The Washington Post.

Directorul CIA s-a întâlnit în Kabul cu liderul talibanilor. Francezii au evacuat cel puțin un taliban din Kabul și l-au adus în țară
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    24 Aug 2021   •   14:40

Cei doi s-au întâlnit luni, potrivit sursei citate, iar discuția a vizat termenul de 31 august, la care ar trebui să se încheie retragerea trupelor americane din Afganistan.

Retragerea ar pune capăt operațiunilor de evacuare a civililor de pe aeroportul din Kabul, care se află sub controlul celor aproximativ 6.000 de militari ai SUA.

CIA a refuzat să comenteze pe marginea întâlnirii dezvăluite de presa internațională.

Luni, talibanii au transmis că nu vor accepta prelungirea termenului limită pentru retragerea trupelor SUA și au avertizat că, dacă acesta nu va fi respectat, "vor exista consecințe".

La rândul lor, aliații SUA fac presiuni asupra președintelui american Joe Biden în vederea extinderii termenului de 31 august, avertizând că nu vor putea să îi evacueze pe toți civilii care vor să părăsească țara până atunci.

Potrivit BBC, circa 48.000 de mii de oameni au fost evacuați din Kabul în cadrul operațiunii supervizate de SUA.

BBC: Soldați afgani "foarte nervoși" la poarta nordică a aeroportului din Kabul

Cei mai mulți sunt afgani care au lucrat pentru forțele internaționale, adaugă sursa citată.

Marți, aeroportul din Kabul era în continuare sub presiunea miilor de civili care încearcă să părăsească țara, notează corespondentul BBC Malik Mudassir.

Echipa BBC a remarcat o coloană lungă de vehicule la poarta de nord a aeroportului, securizată de soldați afgani.

Jurnaliștii au încercat să stea de vorbă cu oamenii dar soldații, foarte nervoși, le-au cerut să plece.

Militarii afgani au folosit un instrument similar unui bici și i-au lovit de două ori pe corespondenții postului britanic.

Ulterior, le-au verificat legitimațiile de presă și i-au lăsat să plece.

Pe cine au evacuat francezii: un taliban de la un punct de control din Kabul

Cinci cetățeni afgani evacuați din Kabul în Franța au fost plasați sub supraveghere din cauza legăturilor suspecte cu talibanii.

Informația a fost comunicată chiar de către ministrul francez de interne, Gerald Darmarin.

Acesta a spus pentru France Info că printre miile de afgani aduși în Franța, unul "se presupune că" are legături cu talibanii.

"Însă a ajutat mult armata franceză, cetățenii francezi, jurnaliștii. I-am pus, pe el și pe prietenii săi sub supraveghere la sosirea în Franța pentru a înlătura orice îndoieli", a completat ministrul.

Darmanin a mai spus că unul dintre cei cinci a părăsit locul unde i s-a cerut să rămână și a fost arestat luni, aspect care, în opinia ministrului, dovedește că "serviciile de securitate îi supraveghează îndeaproape".

Agenția France Presse invocă un document ministerial care menționează că afganul "suspect" a recunoscut că este membru al talibanilor și că a lucrat ca șef al unui punct de control taliban în Kabul.
 

×
Subiecte în articol: William Burns Abdul Ghani Baradar
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close