Antena 3 CNN Externe Linia roșie a talibanilor: insurgenții amenință că "vor fi consecințe" dacă americanii nu se retrag într-o săptămână

Linia roșie a talibanilor: insurgenții amenință că "vor fi consecințe" dacă americanii nu se retrag într-o săptămână

Talibanii afgani nu vor extinde dincolo de 31 august termenul pentru actuala misiune de evacuare din Afganistan, supervizată de armata SUA.

Linia roșie a talibanilor: insurgenții amenință că "vor fi consecințe" dacă americanii nu se retrag într-o săptămână
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    23 Aug 2021   •   12:32

Data de 31 august reprezintă o linie roșie, a declarat Suhail Shaheen, un purtător de cuvânt al grupării.

El a reamintit că președintele american Joe Biden a anunțat că trupele SUA vor părăsi Afganistanul până la data menționată iar o prelungire ar însemna "extinderea ocupației în Afganistan".

Purtătorul de cuvânt taliban a avertizat că "vor exista consecințe" dacă americanii își vor prelungi șederea în Afganistan.

Președintele american Joe Biden se află sub presiunea aliaților pentru a extinde misiunea de evacuare a civililor dincolo de data de 31 august.

Premierul britanic Boris Johnson urmează să se folosească de oportunitatea summit-ului G7 de marți pentru a-i solicita liderului de la Casa Albă să amâne retragerea ultimilor câteva mii de militari americani pentru a câștiga mai mult timp pentru evacuările de pe aeroportul din Kabul.

De când talibanii au preluat controlul capitalei afgane, în data de 15 august, aproximativ 30.000 de persoane au fost evacuate de avioanele care au decolat de pe aeroportul "Hamid Karzai" din Kabul.

În continuare, mii de civili aglomerează zona din apropierea aeroportului, cu speranța că vor putea pleca din țară, fiind vizați de răzbunările islamiștilor sau terorizați de perspectiva vieții sub un regim islamic strict.

 

×
Subiecte în articol: evacuare Kabuk talibani retragere
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close