Antena 3 CNN Externe Un adolescent de 17 ani aflat la volanul unei mașini furate a fost împușcat mortal de polițistul de pe bancheta din spate | Imagini cu impact emoțional

Un adolescent de 17 ani aflat la volanul unei mașini furate a fost împușcat mortal de polițistul de pe bancheta din spate | Imagini cu impact emoțional

Un caz în care un polițist a făcut uz de forță letală și a ucis un adolescent de 17 ani, suspect de furtul unei mașini, va fi investigat de autoritățile americane.

Un adolescent de 17 ani aflat la volanul unei mașini furate a fost împușcat mortal de polițistul de pe bancheta din spate | Imagini cu impact emoțional
Sursa foto: Captură BBC / Poliția din Washington DC
de Redacția Antena 3 CNN    |    06 Apr 2023   •   15:44

Incidentul a avut loc sâmbătă, 18 martie, în Washington DC.

Dalaneo Martin, în vârstă de 17 ani, a fost depistat de polițiști într-un SUV furat și parcat cu motorul pornit.

Imaginile de pe camerele corporale ale ofițerilor arată cum aceștia încearcă să pătrundă neobservați în vehicul, pentru a-l aresta pe suspect.

Acesta, un tânăr de culoare, demarează brusc și pleacă în viteză, cu un polițist rămas pe bancheta din spate.

Citește și: Andreea, tânăra româncă dispărută de un an în Italia, căutată cu câini de urmă şi drone

Polițistul îl somează să oprească mașina, după care trage în plin, de la mică distanță, în suspectul aflat la volan.

Scăpată de sub control, mașina intră în zidul unei case.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Departamentul de Justiție va investiga incidentul

"Pierderea unei vieți este întotdeauna tragică, dar este cu atât mai sfâșietoare atunci când este vorba despre un copil", a transmis, miercuri, Departamentul american de Justiție, anunțând demararea unei anchete cu privire la drepturile civile în acest caz.

Departamentul a calificat înregistrarea video a incidentului drept "extrem de tulburătoare" și a transmis condoleanțe familiei și prietenilor adolescentului.

Ofițerul de poliție care l-a ucis pe Dalaneo Martin face parte din cadrul Serviciului Parcurilor Naționale din SUA și participa la o investigație împreună cu poliția metropolitană din Washington DC.

Inițial, după ce au constatat că tânărul a adormit în mașina al cărei motor era pornit, polițiștii s-au consultat cu privire la modul de arestare a suspectului și au luat în calcul tăierea foliei de plastic ce servea ca fereastră provizorie.

Ultimele clipe de viață ale suspectului: "Oprește mașina! Oprește sau trag!"

Un ofițer de poliție din Washington poate fi auzit în sfătuindu-i pe cei de la Poliția Parcurilor să nu rămână prinși în interiorul vehiculului.

Însă exact asta se întâmplă în timpul arestării ratate: adolescentul demarează, cu un polițist rămas pe bancheta din spate.

"Oprește, omule, lasă-mă să cobor! Dă-mi drumul!", se aude ofițerul pe înregistrarea captată de camera corporală.

"Oprește-te. Oprește-te sau voi trage!", somează el în continuare, după care trage asupra șoferului, de mai multe ori, de la mică distanță.

Mașina se izbește de o casă câteva secunde mai târziu. Anchetatorii au precizat că din mașină a fost recuperată o armă.

Lider sindical: "Folosirea forței a fost justificată"

Președintele sindicatului Poliției Parcurilor din SUA, Kenneth Spencer, i-a luat apărarea ofițerului care l-a ucis pe suspect.

"Exista un motiv legal pentru ca el să se afle în mașină, folosirea forței a fost justificată, iar sindicatul susține acțiunile întreprinse de ofițeri", a declarat Spencer pentru Washington Post.

Terra Martin, mama adolescentului, s-a declarat sfâșiată de durere în urma pierderii fiului său și a declarat că dorește ca ofițerul care l-a împușcat pe adolescent să fie demis și urmărit penal.

×
Parteneri
Benzina, mai scumpă decât motorina pentru prima dată în ultimele 10 luni
x close