Antena 3 CNN Externe O agenție UE condusă de un român, ținta uneia dintre scrisorile capcană din Spania

O agenție UE condusă de un român, ținta uneia dintre scrisorile capcană din Spania

Centrul Satelitar al Uniunii Europene s-a numărat printre țintele valului de scrisori capcană expediate mai multor instituții și responsabili politici din Spania.

O agenție UE condusă de un român, ținta uneia dintre scrisorile capcană din Spania
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    02 Dec 2022   •   17:50

Una dintre scrisori este cea care a explodat, miercuri, la sediul ambasadei Ucrainei din Madrid.

Scrisoarea interceptată joi dimineața la baza militară din Torrejon de Ardoz (foto) era adresată Centrului Satelitar, agenție UE condusă din martie 2019 de diplomatul român Sorin Ducaru.

"Plicul interceptat la Torrejon este singurul care nu a fost distrus iar anchetatorii speră că vor putea preleva indicii care să-i ajute să depisteze autorul sau autorii din spatele acestor incidente.

Acest plic și celelalte care au fost neutralizate prezintă caracteristici similare ca aspect și ambalare. Pe el a fost aplicat un timbru de 2,70 euro, ceea ce corespunde undei greutăți maxime de 500 de grame.

Plicurile au fost trimise în aceeași zi cu serviciile poștale normale", a transmis corespondentul Antena 3 CNN în Spania, Radu Trascău.

Un nou pachet suspect la Ambasada Ucrainei din Madrid

La Ambasada Ucrainei din Madrid a ajuns, vineri, un pachet suspect similar cu cele raportate în aceeași zi la sediile altor reprezentanțe diplomatice ucrainene.

Poliția spaniolă a înconjurat clădirea ambasadei, conform protocolului de securitate.

Ulterior, geniștii poliției au stabilit că pachetul nu conține explozibil.

"Faptul că nu a fost timbrat în Spania precum și alte caracteristici ar putea însemna că (pachetul) are legătură cu pachetele interceptate la alte ambasade și consulate ucrainene în diferite țări din Europa", a comunicat Ministerul spaniol de Interne, conform CNN.

Această evoluție vine în contextul în care Oleg Nikolenko, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Kiev, a semnalat că mai multe colete conținând, aparent, urme de sânge și ochi de animal au ajuns la sediile mai multor reprezentanțe ale Kievului în străinătate.

Potrivit BBC și Sky News, pachetele, îmbibate într-un lichid cu o "culoare distinctivă", au fost trimise la ambasadele din Ungaria, Olanda, Polonia, Croația și Italia.

Ele au fost primite și la consulatele generale din Napoli și Cracovia.

Pe lângă coletele cu ochi de animal, Oleg Nikolenko a menționat o amenințare falsă cu bombă la ambasada din Kazahstan, precum și o scrisoare cu un articol critic la adresa Ucrainei, expediată pe adresa ambasadei din SUA.

"Scrisoarea a venit în același timp cu altele de pe teritoriul unei țări europene. Ucraina colaborează cu instituțiile de aplicare a legii din străinătate pentru investigarea tuturor amenințărilor, identificarea autorilor și tragerea acestora la răspundere", a precizat oficialul.

×
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close