Antena 3 CNN Externe Violenţele de la Ierusalim, amplificate de teama că israelienii vor să dărâme o moschee şi să reconstruiască al Treilea Templu Evreiesc

Violenţele de la Ierusalim, amplificate de teama că israelienii vor să dărâme o moschee şi să reconstruiască al Treilea Templu Evreiesc

Expulzarea mai multor familii palestiniene din cartierul Sheikh Jarrah situat în Ierusalimul de Est a acutizat protestele, care au devenit zilnice în Ierusalim în ultima perioadă, însă temerile care alimentează revolta sunt mai profunde şi au legătură cu planurile israeliene de colonizare pe termen lung, notează presa internațională.

Violenţele de la Ierusalim, amplificate de teama că israelienii vor să dărâme o moschee şi să reconstruiască al Treilea Templu Evreiesc
Sursa foto: hepta
de Georgiana Adam    |    11 Mai 2021   •   19:31

Luni, palestinienii și poliția israeliană s-au înfruntat din nou la Ierusalim, în fața moscheii al-Aqsa.

Bilanțul răniților după ciocnirile cu forțele de ordine israeliene depășește 700, conform surselor spitalicești.

Există inclusiv temeri legate de soarta Moscheii Al-Aqsa, punct central al protestelor palestiniene din ultimele zile. 

Palestinienii se tem că acest lăcaș de cult va fi distrus de israelieni.

Asta, în contextul în care un grup numit Mișcarea Credincioasă a Muntelui Templului pledează pentru distrugerea moscheii și reconstruirea celui de-al Treilea Templu Evreiesc în locul său, notează Al Jazeera.

Israelul anunţă primii doi morţi după atacurile Hamas cu rachete

Cel puţin două persoane au murit, iar alte aproximativ 80 au fost rănite marți, în Israel, în urma atacurilor cu rachete lansate de gruparea Hamas. În paralel, raidurile aeriene israeliene efectuate în Fâșia Gaza au dus la uciderea a trei lideri islamiști.

Victimele din teritoriul israelian sunt două femei, care au fost ucise în orașul Ashkelon, conform publicației The Jerusalem Post.

Alte aproximativ 80 de persoane au fost rănite în atacuri cu rachete asupra orașelor israeliene Ashkelon şi Ashdod.

Premierul în exercițiu al Israelului, Benjamin Netanyahu, a avertizat că operațiunile militare împotriva grupurilor islamiste din Fâșia Gaza vor fi intensificate.

Pe de altă parte, trei lideri ai grupului terorist Jihadul Islamic au fost uciși în raidurile aeriene israeliene efectuate în Fâşia Gaza.

Organizația islamistă a confirmat moartea militanților Sameh Fahim Al-Mamlouk, Kamal Tayseer Qureiqa şi Muhammad Yahya Abu Al-Atta.

SUA şi Marea Britanie, apeluri la stoparea tirurilor cu rachete. Uniunea Europeană, apel la încetarea violențelor

Liderii internaționali au făcut apel al calm după ce violențele între palestinieni şi israelieni au escaladat în ultimele zile şi au atras răspunsul militar al statului evreu.

Conform unui bilanț din surse palestiniene actualizat în cursul zilei de marți, loviturile aeriene ale armatei israeliene au ucis 26 de persoane în Gaza.

SUA, UE şi Marea Britanie au cerut protagoniștilor să procedeze la detensionarea situației "cât de curând posibil".

Secretarul de stat american Antony Blinken a cerut încetarea imediată a tirurilor cu rachete şi a cerut ca ambele părți să facă un pas înapoi.

Şi ministrul britanic de Externe, Dominic Raab, a spus că "atacul cu rachete" trebuie să înceteze şi a cerut oprirea tirurilor îndreptate spre populația civilă.

Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borell, a spus, la rândul său, că violențele în creștere în Cisiordania, Gaza şi Ierusalimul de Est trebuie să înceteze "imediat".

Foto: confruntări în faţa moscheii Al-Aqsa, luni, 10 mai 2021

×
Subiecte în articol: Ierusalim Moscheea Al-Aqsa
Parteneri
Mărturia exclusivă a celui care l-a dus pe Prințul Paul în Malta
x close