Alegeri anticipate în Grecia. Preşedintele Prokopis Pavlopoulos anunţă vineri decizia

de A.M.P    |    26 Aug 2015   •   20:58
Alegeri anticipate în Grecia. Preşedintele Prokopis Pavlopoulos anunţă vineri decizia Foto: Agerpres/Xinhua

Preşedintele Greciei, Prokopis Pavlopoulos, va anunţa vineri decizia de a convoca alegeri anticipate, afirmă un oficial de la Preşedinţia elenă, citat de site-ul agenţiei Reuters.

După demisia premierului Alexis Tsipras, Prokopis Pavlopoulos acordase unui politician conservator şi unui lider de extremă-stânga sarcina formării unui nou guvern în tentativa de a amâna organizarea unor noi alegeri parlamentare după doar şapte luni.
   
În contextul în care cei doi premieri desemnaţi au eşuat în aceste demersuri, Pavlopoulos intenţionează să acorde sarcina formării unui guvern interimar judecătoarei Vassiliki Thanou, actualul preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie.
   
"Vineri, preşedintele va stabili data alegerilor anticipate, probabil pe 20 septembrie", a declarat un oficial din cadrul Preşedinţiei Greciei.
   
Premierul Greciei, Alexis Tsipras, şi-a prezentat demisia săptămâna trecută, în contextul impasului politic.
   
Miniştrii Finanţelor ai statelor din zona euro au aprobat, acum o săptămână, noul plan de asistenţă financiară destinată Greciei, în valoare de 86 de miliarde de euro.
   
Liderii zonei euro au ajuns, pe 13 iulie, la un acord cu partea elenă pentru negocierea unui al treilea program de asistenţă financiară, care să permită rămânerea Greciei în zona euro. Grecia are o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE). Începând de la 1 iulie Grecia este, tehnic, în incapacitate de plăţi.
 

x close