Antena 3 CNN Externe Alertă de atac terorist la Viena. Autoritățile suspectează o motivație islamistă

Alertă de atac terorist la Viena. Autoritățile suspectează o motivație islamistă

Poliția din capitala Austriei a emis o alertă de atac terorist.

de Redacția Antena 3 CNN    |    15 Mar 2023   •   13:18

O postare pe Twitter a instituției menționate face referire la un posibil atac islamist.

"Serviciile noastre de informați au motive să creadă că se pregătește la Viena un atac terorist cu motivație islamică. Ca măsură de precauție, punctele nevralgice de interes au fost plasate sub protecție sporită de forțele polițienești uzuale și speciale.

În acest moment, nu putem să prognozăm cât timp vor fi în vigoare aceste măsuri de protecție. Dacă apare un pericol iminent într-o anumită locație, vom emite imediat un avertisment", se spune în mesajul distribuit, miercuri, pe Twitter.

Citește și: Alertă teroristă la Bruxelles, după un mesaj în limba rusă trimis la Comisia Europeană

Un alt mesaj de miercuri al poliției menționa "amenințări neobișnuite" vizând biserici și faptul că în capitala austriacă vor opera numeroase forțe polițienești cu echipamente speciale. Nu este vorba doar de biserici creștine, ci și de imobile ale altor confesiuni, în cazul cărora au fost luate măsuri de protecție, au menționat autoritățile vieneze.

Cetățenilor li se cere să nu distribuie imagini ale operațiunilor poliției, întrucât ar putea veni în sprijinul potențialilor atacatori, și să nu răspândească zvonuri.

Capitala austriacă a fost zguduită în 2020 de un atac terorist revendicat de Statul Islamic

Un atac terorist comis de o singură persoană a avut loc luni, 2 noiembrie 2020, la Viena.

Atacul s-a soldat cu patru morți și mai mulți răniți. 

Atacatorul, un bărbat cu dublă cetățenie, austriacă și nord-macedoneană, a deschis focul în șase locații situate în apropierea Seitenstettengasse, o stradă aglomerată din centrul orașului, unde se află sinagoga, dar și Opera de Stat din Viena.

El a fost ucis de poliție, care a constatat că trăgătorul avea asupra sa un automat Kalașnikov, un pistol, o macetă și o centură explozibilă falsă.

Cu un an înainte de actul terorist, individul fusese reținut după ce a încercat să plece în Siria, pentru a se alătura organizației jihadiste Stat Islamic, ISIS.

El a fost eliberat din închisoare câteva luni mai târziu, după ce a convins autoritățile că a renunțat la convingerile sale radicale

Ulterior evenimentului sângeros din 2 noiembrie, ISIS a revendicat operațiunea teroristă, anunțând că aceasta a fost dusă la îndeplinire de un bărbat numit Abu Dagnah Al-Albany.

ISIS obișnuiește să atribuie nume "războinice" membrilor și adepților săi. Autoritățile austriece au comunicat că atacatorul se numea Kujtim Fejzulai și avea vârsta de 20 de ani.

Foto: forțe de poliție desfășurate în Viena

×
Subiecte în articol: atac terorist Viena alerta islamist
Parteneri
Klaus Iohannis se întâlnește cu Joe Biden la Casa Albă
x close