Antena 3 CNN Externe Aliații încheie evacuările la Kabul înaintea retragerii forțelor SUA. Franța mai scoate oameni din Afganistan doar până vineri

Aliații încheie evacuările la Kabul înaintea retragerii forțelor SUA. Franța mai scoate oameni din Afganistan doar până vineri

Franța, Olanda, Polonia, Danemarca, Belgia și alte state din coaliția internațională în Afganistan au anunțat că și-au încheiat sau că își încheie în următoarele ore operațiunile de evacuare de pe aeroportul din Kabul.

Aliații încheie evacuările la Kabul înaintea retragerii forțelor SUA. Franța mai scoate oameni din Afganistan doar până vineri
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    26 Aug 2021   •   15:12

Premierul francez Jean Castex a confirmat prostului de radio RTL că Franța nu va mai putea evacua persoane de la Kabul începând de vineri seară.

"Vom continua până mâine seară", a spus Castex, joi, conform sursei citate.

Olanda a anunțat că oprește, de joi, evacuările din capitala afgană. Oficiali olandezi precizează că forțele SUA le-au cerut să părăsească aeroportul din Kabul înainte de finalizarea retragerii americane, planificată să se încheie marți, 31 august.

Danemarca a încheiat deja operațiunea de evacuare a membrilor personalului diplomatic și a familiilor acestora, potrivit unui anunț făcut joi de guvernul de la Copenhaga.

"Nu mai este sigur să se zboare de pe aeroportul din Kabul", a spus ministrul danez al apărării, Trine Bramsen.

Și Belgia şi-a încheiat, încă de miercuri seară, activitățile la aeroport, după ce autoritățile acestei țări au scos din Afganistan peste 1.400 de persoane în ultima săptămână.

Situaţia deja "haotică şi periculoasă de pe teren s-a deteriorat grav în decurs de o zi", a spus, joi, premierul belgian Alexander De Croo.

Atmosfera la Kabul a fost dominată miercuri seara și în cea mai mare parte a zilei de joi de alertele emise de SUA, Marea Britanie și Australia, privind iminența unui atac terorist la aeroport.

Oficialii celor trei țări nu au precizat de unde ar putea veni amenințarea teroristă însă președintele american Joe Biden a indicat, cu o zi înainte, gruparea ISIS-K printre motivele care impun retragerea militară a SUA din Kabul în termenul stabilit cu talibanii.

×
Subiecte în articol: aliati evacurări Kabul ISIS-K
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close