Antena 3 CNN Externe Ambasadorul rus Valeri Kuzmin ironizează autorităţile române după ce a fost convocat la MAE: "Cel mai vag demers, a trebuit să ghicesc"

Ambasadorul rus Valeri Kuzmin ironizează autorităţile române după ce a fost convocat la MAE: "Cel mai vag demers, a trebuit să ghicesc"

Ambasada rusă la București publică reacția ambasadorului Valeri Kuzmin, după ce acesta a fost convocat la Ministerul român al Afacerilor Externe.

de Redacția Antena 3 CNN    |    18 Mar 2024   •   15:20

Convocarea lui Kuzmin vine după reacțiile Moscovei la decizia Parlamentului European a adoptat, săptămâna trecută, cu o largă majoritate, Rezoluția privind restituirea Tezaurului României sechestrat în Rusia.

Cu această ocazie, autoritățile de la Moscova au acuzat România că are de restituit Rusiei de câteva zeci de ori mai mult decât valoarea tezaurului. Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, a spus că românii "nu sunt o națiune".

La MAE, ambasadorului Kuzmin "i-a fost comunicată nemulțumire profundă a părţii române ca urmare a abordării distorsionate, trunchiate şi inconsecvente, inclusiv în mesajle publice ale ambasadei ruse, în legătură cu subiecte importante în plan bilateral, cu origini în trecutul istoric".

"Într-o formă impersonal de vagă, ni s-a prezentat o plângere legată de comunicarea emoțională, fictivă și calomnioasă a ambasadei. Deoarece subiectul conversației nu a fost clar precizat, am putut doar să ghicesc că era vorba despre reacția noastră la acțiunile europarlamentarilor români și ale părții române, în general, în timpul pregătirii și adoptării recentei rezoluții a Parlamentului European privind returnarea unor cantități de aur românesc preluate de Rusia acum mai bine de 100 de ani (...) Acesta a fost cel mai vag demers pe care l-am întâlnit în timpul șederii mele în România", a spus Kuzmin, citat de agenția rusă TASS.

БУХАРЕСТ, 17 марта. /ТАСС/. Посол РФ в Румынии Валерий Кузьмин был вызван в МИД страны в связи с "рядом недавних...

Publicată de Ambasada Rusiei în România - Посольство России в Румынии pe Duminică, 17 martie 2024

"La rândul meu, am spus că, dacă se dovedește că unele fapte pe care le-am prezentat nu sunt adevărate, suntem gata să publicăm o dezmințire. În conformitate cu litera și spiritul Convenției de la Viena, o misiune diplomatică într-o țară străină trebuie să aducă la cunoștința statului în care a fost acreditată și a opiniei publice din acest stat poziția oficială a guvernului (rus)", a subliniat Kuzmin.

Tezaurul României, constând în principal din peste 93 de tone de aur sub formă de monede și lingouri, a ajuns la Moscova în perioada 1916 - 1917.

Autoritățile române de atunci au estimat că avuția respectivă va fi mai în siguranță în Rusia țaristă, în condițiile în care trupele Puterilor Centrale se aflau pe o mare parte a teritoriului național. 

Tezaurul a rămas în Rusia după revoluția bolșevică.

Guvernele sovietice și ruse au operat trei restituiri parțiale în anii 1935, 1956 și 2008.

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close