Antena 3 CNN Be EU Parlamentul European cere Rusiei să returneze tezaurul României. Comisar european: "UE e pregătită să sprijine autorităţile române în recuperarea integrală"

Parlamentul European cere Rusiei să returneze tezaurul României. Comisar european: "UE e pregătită să sprijine autorităţile române în recuperarea integrală"

Eurodeputaţii au cerut la unison, în cadrul unei dezbateri emoţionale din cadrul Parlamentului European, ca Rusia să returneze integral tezaurul României şi ca executivul UE şi alte instituţii europene abilitate să facă tot posibilul pentru a sprijini acest demers.

Parlamentul European cere Rusiei să returneze tezaurul României. Comisar european: "UE e pregătită să sprijine autorităţile române în recuperarea integrală"
Sursa foto: Profimedia Images
de Mia Lungu    |    14 Mar 2024   •   14:03

Dezbaterea, la care au participat în majoritate covârşitoare eurodeputaţi români, a reprezentat prima punere pe tapet a chestiunii tezaurului României însuşit ilegal de Rusia în Parlamentul European.

Comisarul european pentru coeziune şi reforme, Elisa Ferreira, a declarat în cuvântul său introductiv că vorbeşte în numele Înaltului Reprezentant UE pentru acţiune externă şi politica de securitate, Josep Borrell.

"Aţi invitat Comisia Europeană să ia cuvântul în legătură cu returnarea tezaurului naţional al României de către Rusia. Tezaurul a fost transferat imperiului ţarist pentru a fi protejat, însă nu a fost returnat niciodată în întregime României, nici de URSS, nici de Federaţia Rusă", a reamintit înaltul oficial UE.

"UE e pregătită să sprijine autorităţile române în recuperarea integrală a tezaurului"

"Uniunea Europeană e pregătită să sprijine autorităţile române în recuperarea integrală a tezaurului dacă acestea o vor solicita", a subliniat Elisa Ferreira. Ea a atras însă atenţia că "războiul nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei a dus la suspendarea mecanismelor de cooperare" cu Moscova.

Ea a deplâns faptul că războiul împotriva Ucrainei "este o crimă şi o încălcare sfruntată a dreptului internaţional" şi a reamintit că "măsurile împotriva Rusiei includ pachetul cel mai mare de sancţiuni adoptat de UE".

Eurodeputatul Eugen Tomac le-a mulţumit eurodeputaţilor pentru sprijinul acordat pentru organizarea dezbaterii şi adoptarea unei rezoluţii şi în special lui Traian Băsescu pentru că a coordonat miercuri negocierile "pentru a avea un document cu valoare istorică în PE".

"Sunt onorat că avem în PE o dezbatere dedicată exclusiv acestui subiect, întrucât este unic în istoria relaţiilor internaţionale", a spus Tomac, care a vorbit în numele grupului Partidului Popular European.

"O parte din bunurile culturale şi religioase au fost returnate în perioada sovietică, însă aurul României este şi astăzi sechestrat în Rusia, peste 91,5 tone de aur", a reamintit el.

Tomac: "Rezoluția privind restituirea Tezaurului României sechestrat în Rusia a fost votată"

Succes uriaș în Parlamentul European - Rezoluția privind restituirea Tezaurului României sechestrat în Rusia a fost votată cu largă majoritate de voturi, anunță eurodeputatul PMP Eugen Tomac: „Este primul document oficial european prin care solicităm Rusiei în mod explicit returnarea Tezaurului”

"Succes uriaș în Parlamentul European! Rezoluția privind restituirea Tezaurului României sechestrat în Rusia a fost votată cu largă majoritate de voturi. Rezoluția pe care am inițiat-o este primul document oficial european prin care solicităm Rusiei în mod explicit returnarea Tezaurului sechestrat ilegal.

Este o chestiune de demnitate națională. România nu poate si nu trebuie să accepte nimic mai puțin decât restituirea celor 91,5 tone de aur și a întregului Tezaur cultural. Le mulțumesc colegilor mei din Parlamentul European pentru implicare și susținere. A însemnat mult", scrie pe Facebook Eugen Tomac.

El mulțumește Băncii Naționale a României "pentru întregul sprijin de-a lungul acestui drum la capătul căruia avem astăzi, în premieră, o Rezoluție a Parlamentului European pe chestiunea Tezaurului României".

"Nu suntem singuri în acest demers. Avem recunoaștere și sprijin european ferm. După votul istoric de astăzi, Comisia Europeană va fi alături de România și împreună vom aduce Tezaurul României acasă. Important este să nu renunțăm", încheie Tomac.

"Cine dacă nu Rusia se pricepe să dezinformeze, să denatureze trecutul, să fure teritorii?", a întrebat el retoric în plenul PE. 

×
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close