Antena 3 CNN Externe Ambasadorul Irakului la Bucureşti: Firmele româneşti sunt leneşe, lucrează ca pe vremea lui Ceauşescu

Ambasadorul Irakului la Bucureşti: Firmele româneşti sunt leneşe, lucrează ca pe vremea lui Ceauşescu

Ambasadorul Irakului la Bucureşti: Firmele româneşti sunt leneşe, lucrează ca pe vremea lui Ceauşescu
18 Mar 2008   •   10:40

A luptat în munţi împotriva lui Saddam, alături de preşedintele de astăzi al Irakului, Jalal Talabani. Este mândru că aparţine etniei kurde, dar consideră că dorinţa poporului său de a avea un stat propriu este doar un vis. De aceea, este de acord cu apartenenţa la Irak a teritoriilor locuite de conaţionalii săi, mai ales că această minoritate a obţinut toate drepturile pe care le dorea. Se numeşte Adel Murad, a fost ziarist şi nu se teme să spună adevărul verde-n faţă, chiar dacă acum reprezintă Irakul la Bucureşti. Excelenţa Sa ne-a acordat un interviu incendiar, în care spune fără mănuşi cum stau lucrurile între România şi Irak. Pentru că vrea ca, în relaţiile dintre cele două state, să se facă un pas mai departe. Dar, când o ţară vine să îţi cumpere arme şi tu tergiversezi lucrurile, când vine să îţi dea petrol şi tu te mai gandeşti - cum să existe o bună cooperare?

Şi totuşi, ambasadorul Irakului în România nu şi-a pierdut speranţa. Putea să aleagă un post la Washington sau Londra. A optat însă pentru Bucureşti, ştiind cât de bune au fost relaţiile dintre cele două ţări, cum au contribuit românii la dezvoltarea Irakului.

Leagăn de civilizaţie, bogat în petrol


- Ce înseamnă Irakul pentru omenire?

- Putem spune că este un adevărat leagăn de civilizaţie. Toate cercetările ştiinţifice efectuate până acum au scos la lumină faptul că, pe teritoriul Irakului, civilizaţia datează de 10.000 de ani. Hammurabi, unul dintre binecunoscuţii regi babilonieni, a elaborat 280 de articole de lege, care reglementau viaţa socială în general, relaţiile comerciale, modul de transmitere a moştenirii, şi desigur că acesta este un moment extrem de important, având în vedere data la care avea loc. Iar astăzi, stela pe care este sculptat textul Codului lui Hammurabi (sec.18 î.e.n.) este expusă la Muzeul Luvru.

Scrierea tot din Irak provine şi abia apoi a trecut în statul faraonilor egipteni. În plus, în nordul ţării noastre au fost descoperite oseminte umane care datează de 100.000 de ani. Alături de aceste schelete au fost găsite arme de vânătoare, îmbrăcăminte confecţionată din piei de animale, obiecte casnice.

- Dar acum, dincolo de imaginile teribile pe care le vedem la televizor, ce se poate spune?

La Irakul de astăzi, mă voi referi prin intermediul cifrelor. Rezerva irakiană de petrol se cifrează la 220 miliarde de barili, ceea ce o depăşeşte pe cea saudită. Aceste date sunt furnizate de Senatul SUA şi de instituţiile americane. Irakul posedă, aşadar, un sfert din rezervele lumii de petrol. În plus, la reuniunea ce sa desfăşurat recent, la Viena, statele membre OPEC au comunicat că nu vor mări producţia. Aşa se face că preţul barilului de petrol a ajuns, imediat, la 104 dolari. Irakul produce în momentul de faţă 2,4 milioane de barili pe zi. Iar veniturile zilnice obţinute doar din petrol se cifrează la 220 milioane dolari. Nu vreau să vorbesc despre agricultură, despre alte ramuri ale economiei.

Trebuie să înţelegeţi că foştii guvernanţi au încercat să facă Irakul să nu progreseze. Saddam Hussein a risipit miliarde de dolari pe războiul împotriva Iranului şi apoi a Kuweitului. Ocupaţia americană nu a adus ceva pozitiv Irakului, în afară de înlăturarea lui Saddam Hussein. Dar poporul irakian se bizuie pe forţele proprii şi poate să renască.

Din păcate, statele vecine, Iranul, Arabia Saudită, Turcia, Siria, nu cooperează cu Irakul în acest scop. Aceste ţări şi-au deschis frontierele în faţa teroriştilor, care au intrat în Irak sub pretextul că ei luptă împotriva Americii. Dar cel prejudiciat este poporul irakian. A fost distrusă infrastructura, chiar vestigii istorice, de civilizaţie. Jumătate de milion de irakieni au căzut victime terorismului, violenţelor.

În momentul de faţă, asistăm la o ameliorare a situaţiei din acest punct de vedere şi considerăm că, în cazul în care forţele aliate vor părăsi Irakul, poporul nostru va fi capabil să menţină această stare, să controleze situaţia, şi vom avea nevoie de forţele aliate doar pentru activităţi de instruire.

Experienţa haosului şi a ocupaţiei

- Tabloul zugrăvit este destul de sumbru. Ce vă face să fiţi optimist?

- Americanii vor să controleze Irakul, iranienii - de asemenea, saudiţii la fel, iar poporul irakian trebuie să contracareze. Şi rezultatul va fi acela că poporul irakian va triumfa, fiindcă va beneficia de democraţie, de libertate. El a ieşit de sub o dictatură de peste 30 de ani, dar, în pofida situaţiei precare de securitate, toate minorităţile şi-au dobândit drepturi. Irakul are un parlament ales, un parlament adevărat. Noi credem în drepturile omului, în drepturile etniilor şi confesiunilor. Fostul guvern provenea dintr-un singur sat - al lui Saddam Hussein, al soţiei şi celorlalte rude. Acum, am să vă ofer un exemplu simplu. Preşedintele Irakului face parte din etnia kurdă, dintr-o minoritate aşadar, şi toţi irakienii l-au dorit ca şef al statului. Acesta este sensul democraţiei. Ea nu înseamnă numai vorbe. În instituţiile politice regăsim membri ai tuturor comunităţilor, ai tuturor etniilor şi confesiunilor. Şi, pentru prima dată în istoria Irakului, ambasadorul Irakului la Vatican este un creştin. Înainte, Saddam Hussein trimitea întotdeauna câte o rudă. Aceasta este concepţia noastră despre democraţie.

Pentru noi a fost o experienţă nouă să avem de-a face cu haos, terorism şi ocupaţie. Dar, în ciuda tuturor acestor circumstanţe, poporul irakian încearcă să stea pe picioarele sale.

Ideea destrămării Irakului, un joc extern

- Se tot vehiculează scenariul că Irakul este în pragul dezmembrării. Este posibil să se întâmple aşa ceva?

Mai întâi trebuie să răspundem la o întrebare simplă: când începe divizarea? Atunci când o etnie majoritară sau membrii unei confesiuni majoritare vor să îi distrugă pe ceilalţi. Şi atunci minoritatea încearcă să se separe. Irlandezii, de exemplu, nu au problema etnică, ci religioasă. În Indonezia, creştinii de asemenea s-au separat. În momentul de faţă, în Irak nu există nici o astfel de acţiune îndreptată împotriva unei etnii mici de marea etnie arabă. Etniile mici sunt kurzii, turcomanii, asiro-caldeenii, armenii. Kurzii - conform Constituţiei - beneficiază de regim federal. Cat despre ceilalţi, ei au miniştri în Guvernul Irakului. Atunci, kurzii de ce ar simţi nevoia să se separe? Eu sunt kurd. Şi pe mine mă interesează unitatea Irakului, ca să rămân ambasador. Preşedintele vrea acelaşi lucru - ca să rămână preşedinte. Şi aşa mai departe. Atunci, noi, kurzii, de ce ne-am separa? Dacă am face acest lucru, turcii şi iranienii ar închide frontierele şi am muri de foame.

Aici nu este vorba decât de propagandă. Să ne referim acum la şiiţi şi sunniţi. Arabii reprezintă 75% ca etnie. Şiiţii din Irak sunt într-un procent de 60%. Iar sunniţii din Irak nu se simt deloc ameninţaţi de şiiţi. Vicepreşedintele republicii este sunnit. 70% dintre ambasadorii irakieni sunt sunniţi. Preşedintele Parlamentului irakian, care a efectuat recent o vizită în România, este sunnit. Sunniţii ar fi nebuni să se separe. Peştele, dacă are apă, nu moare. Dar dacă nu are - moare. În Irak avem trei peşti: şiit, sunnit şi kurd. Toţi sunt în apă. De ce s-ar separa?!

Aş dori să ofer încă un exemplu: în momentul de faţă, unele state mari îi îndeamnă pe kurzi să se separe. Dar ei spun nu. Noi nu suntem Kosovo, acolo e cu totul altă problemă. Noi suntem o parte din Irak. O parte din istoria Irakului. Şi există legături foarte puternice în viaţa socială între arabi şi kurzi, nu ca între kosovari şi sârbi. Acolo, procentul căsătoriilor între membrii celor două etnii este extrem de mic. La noi, astfel de căsătorii există chiar şi aici, în ambasada din România. Această idee a destrămării Irakului este un joc extern ostil, pentru a diviza Orientul Mijlociu. Irakienii nu doresc divizarea Irakului. Sute de ani, mii de ani am trăit împreună fără probleme. Saddam Hussein era împotriva kurzilor, dar populaţia arabă nu era împotriva kurzilor.

Americanii l-au înlăturat pe Saddam, dar au distrus statul irakian

- În acest an vor avea loc alegeri prezidenţiale în SUA. Vor influenţa ele soarta Irakului?

- Nu considerăm că alegerile din SUA ne influenţează soarta. Noi le cerem americanilor ca, aşa cum au făcut ca Irakul să cadă sub incidenţa capitolului 7 din Carta ONU - iar ei sunt autorii acestui fapt - să rezolve situaţia. Noi, irakienii, nu am fost întrebaţi dacă vrem să fim sub ocupaţie sau nu, ne-am trezit dimineaţa cu trupele în ţară.

În plus, noi considerăm că majoritatea problemelor provin din zonele de frontieră, cu exceptia Kuweitului. Americanii se opun Iranului şi Siriei, astfel că, din păcate, Irakul s-a transformat într-un teatru de luptă între iranieni sau sirieni, pe de o parte, şi americani, pe de alta parte. Iar victimele suntem noi, irakienii.

- Şi totuşi, schimbarea Administraţiei de la Washington ar putea să modifice radical situaţia. Mergându-se chiar până la retragerea trupelor americane...

- În momentul de faţă, există un grafic al retragerii trupelor Forţelor Aliate. O retragere subită ar lăsa un gol în Irak. De aceea, noi dorim ca această retragere să se producă pas cu pas, pentru a se instaura definitiv starea de securitate. Pentru că americanii sunt cei care au creat haosul din Irak, după căderea lui Saddam. Cum s-a întâmplat acest lucru, eu pot să vă spun, pentru că mă aflam la Bagdad, la vremea aceea. Au desfiinţat armata irakiană. Noi voiam să arestăm 5-6 capete, cum s-a întâmplat în România, dar nu toată armata. Au dizolvat apoi poliţia. Au eliberat deţinuţii de drept comun şi trebuie menţionat aici că, înainte de cădere, Saddam a eliberat din închisori toţi criminalii, în jur de 100.000, pe care i-a înarmat apoi, pentru a crea haos în Irak şi a opune rezistenţă americanilor. Americanii au lăsat oamenii să jefuiască instituţiile statului. Au desfiinţat grănicerii, paza de frontieră, lăsând graniţele deschise. Mii de mujahedini, terorişti musulmani au pătruns în Irak pentru a se lupta cu americanii. America este cea care a declarat acest lucru, că deschide graniţele noastre ca să atragă teroriştii şi să îi poată lichida, pentru a nu fi atacată la New York, cum s-a întâmplat.

În plus, toate sediile ministerelor au fost jefuite. Toate, cu excepţia Ministerului Petrolului. Este evident de ce...

Au permis să se fure piesele din Muzeul Naţional al Irakului, piese cu o valoare inestimabilă, vechi de 5.000 de ani. Ei au venit să îl dea jos pe Saddam, dar, o dată cu înlăturarea lui, au înlăturat şi statul irakian. Noi le-am cerut să îl răstoarne numai pe Saddam. Dar am asistat şi la căderea statului nostru, care are o vârstă de 80 de ani.

Armata a trebuit să reînceapă de la zero. Ministerele - la fel. La Ministerul de Externe nu mai rămăsese nici măcar o hârtie. Acum avem reprezentanţe diplomatice, avem ambasadori...

Apoi au permis teroriştilor să distrugă toate instituţiile legate de petrol. Iar astăzi, noi exportăm 2,4 milioane de barili pe zi. Chiar în ziua căderii lui Saddam Hussein, nu am putut exporta nici măcar un baril. Subliniez încă o dată acest lucru, problema este că americanii nu au făcut să cadă doar Saddam, ci o dată cu el şi statul irakian.

Forţele Aliate pleacă, vecinii rămân

- Cum credeţi că vor fi percepute la Washington declaraţiile preşedintelui iranian Ahmadinejad privind frăţia dintre Iran şi Irak?

Noi considerăm că vecinii Irakului, în pofida tuturor aspectelor negative, vor fi mereu acolo. Cât despre forţele aliate - fie că sunt americani, români, polonezi - ele vor pleca. Vecinătatea cu Iranul şi celelalte state din zonă durează de mii de ani. Şi aceste ţări vor rămâne mai departe lângă noi mii de ani. Eu, dacă m-aş căsători cu fiica dumneavoastră, nu ar trebui să am o relaţie foarte bună şi cu tatăl fetei? Pentru că vom avea copii, iar copiii se duc la bunici. Trebuie să avem relaţii bune cu aceste state, cu toate suferinţele pe care ni le-au provocat.

Cât despre America, e un musafir. Se află la o distanţă de 6.600 de kilometri. Iar după Iran, vine Rusia, e mai aproape decât SUA. Statele arabe si islamice sunt, de asemenea, importante.

În plus, suntem obligaţi să rezolvăm problemele cu statele vecine. Noi ştim că teroriştii vin din unele dintre aceste ţări, dar ce să facem? În Irak, avem un proverb: celui care se căsătoreşte cu mama mea, îi spunem nene. De aceea, vizita preşedintelui Iranului a fost importantă pentru a stabili bune relaţii. Fiindcă Saddam Hussein s-a războit cu ei timp de opt ani. Un milion de irakieni şi iranieni au murit zadarnic. Cine l-a încurajat pe Saddam Hussein să pornească războiul împotriva Iranului? Golful, saudiţii, Rumsfeld. Un milion de victime, miliarde de dolari irakieni risipiţi în zadar. Golful l-a ajutat pe Saddam. Iar acum, aceste ţări vor să îşi recupereze datoriile de la bietul popor irakian. Dar România, Rusia, America, Japonia, China, Coreea-de-Sud, Australia, Bulgaria, Franţa şi alte state europene s-au arătat mai bune decât statele islamice. Ţările arabe nu au şters nicidecum datoriile. Rusia a anulat 90%, România - 80%, SUA şi Marea Britanie - 100%. Aşadar, creştinii au fost mai buni decât musulmanii. Este un adevăr, o realitate.

Vize contra petrol

- Între ţara pe care o reprezentaţi la Bucureşti şi România au existat relaţii strânse de colaborare. Care este situaţia acum, atât în plan politic, cât şi economic?

-Relaţiile noastre au debutat exact în urmă cu 50 de ani. În luna august vom sărbători acest eveniment. Este posibil să vină chiar şi preşedintele Irakului la manifestările pe care le vom organiza la Bucureşti. Pe parcursul acestei jumătăţi de secol, românii au lucrat în Irak, în câmpurile petrolifere, au construit cele mai mari fabrici de ciment, au muncit la autostrăzi, în domeniul irigaţiilor, au furnizat utilaje agricole...

Şi aş dori să aduc aici critici firmelor româneşti de acum. Înţeleg că românului îi este frică de soţia lui. De ce se teme însă şi de Irak? Fiindcă toate imaginile negative difuzate de mass-media nu sunt reale. Investiţiile turcilor, numai în nordul Irakului, se cifrează la şase miliarde de dolari. Ale românilor - la doar 6-10 milioane. De ce turcii nu se tem să vină în Irak şi românilor le e frică?

Şi aş dori să mai întreb ceva: de ce Guvernul României nu tratează cu investitorii irakieni? Irakul este o ţară bogată, foarte bogată, şi este gata să plătească în numerar, orice. Dar, dacă un irakian vrea să obţină o viză, are nevoie de o lună. O viză Schengen se obţine în şase zile. Una americană, în două zile... Iar cea română - într-o lună, şi uneori nu o primesc... România are de pierdut.

Să luăm un exemplu: noi întotdeauna ne îndreptăm spre România pentru a cumpăra utilaje industriale si agricole, arme, dar autorităţile de la Bucureşti complică problema. Şi atunci ne ducem şi cumpărăm de la sârbi, de la cehi, de la ruşi... În urmă cu două luni, ministrul irakian al Apărării a fost prezent în ţara dumneavoastră. A venit să cumpere arme în valoare de două miliarde de dolari. Dar nu a reuşit să îşi ducă la îndeplinire intenţia şi s-a indreptat spre altă parte.

Fără supărare, firmele dumneavoastră nu ştiu să lucreze. Şi acum, ele acţionează ca pe vremea lui Ceauşescu. Pe atunci, să spunem, Irakul avea nevoie de centrale electrice. Guvernul irakian îl contacta pe cel român, trimitea banii, iar firma românească mergea la Bagdad şi totul era gata. Acum s-a schimbat situaţia. Irakul este un stat liber. Există o mulţime de firme competitive, iar companiile româneşti sunt leneşe. Eu sunt ambasador, le aduc mâncarea la gură şi nu vor să o mestece. Ce să le fac mai mult? Ruşii, sârbii, turcii, iranienii, norvegienii, indienii, cehii înhaţă mâncarea. Americanii, la fel. Dar dacă nici măcar vize nu vor să acorde...

Cum poate intra România în competiţie cu SUA sau cu Turcia? E foarte greu. Fiindcă, în momentul de faţă, companiile irakiene sunt libere, nu mai e ca pe vremea lui Saddam Hussein. Nu colaborează cu România dacă întâmpină greutăţi. Iar a obţine o simplă viză este extrem de dificil.

Partea română nu se mişcă

- Concret, în ce domenii s-ar putea colabora?

- Vă spun încă o dată: o strângere de mână are nevoie de două persoane. Noi suntem dispuşi să colaborăm în toate domeniile, dar partea română nu se mişcă. Vă dau încă un exemplu. În septembrie 2007 a venit în România ministrul irakian de Externe. S-a întâlnit cu preşedintele Băsescu, cu premierul Tăriceanu, cu ministrul Economiei, cu preşedintele Senatului... Au discutat şi au căzut de acord ca România să deschidă un oficiu consular în Kurdistan şi altul în Basra. În urmă cu o săptămână, preşedintele Parlamentului irakian s-a întâlnit încă o dată cu toţi aceşti demnitari. Dar până acum nu s-a pus în practică nimic. Şi, de aceea, partea română ar trebui să deschidă un canal de comunicare, o reprezentanţă economică, un consulat... Ca să se poată colabora.

- Să spunem că, totuşi, autorităţile de la Bucureşti nu se mişcă...

- Turcia nu are reprezentanţă economică în ţara noastră. Nici China. Coreenii - la fel. Şi firmele acestor ţări sunt prezente. Şi cele româneşti trebuie să fie active...

- Da. Îi dăm viză, zona de nord este sigură, poate să îşi deschidă un birou acolo, beneficiază de facilităţi numeroase... Poate să obţină o bucată de teren.

- Primeşte şi contacte?

- Sigur, altfel cum lucrăm? Dar deocamdată nu se vrea acest lucru. În momentul de faţă sunt prezente, de exemplu, firme norvegiene în sectorul petrolier. Ele nu au experienţa pe care o are România. Când Talabani a devenit preşedinte, eu personal am luat delegaţia română din domeniul petrolului şi am dus-o la şeful statului irakian. El le-a promis că vor beneficia de toate facilităţile de care au nevoie. Dar pe urmă nu s-a mai întâmplat nimic. Nu au mai dat vreun semn... Eu i-am dus la preşedintele Republicii, cel mai mare om în stat. Ce să fac mai mult? Nu pot să mă duc acolo, să extrag petrol şi să li-l dau românilor.

Românii nu ştiu multe lucruri despre lumea arabă


- Este necesară o agenţie de ştiri care să se ocupe de spaţiul arab, în special de Irak?

- În România este o problemă mare. Este un gol, putem spune, între români şi arabi. Românii nu ştiu multe lucruri despre lumea arabă. Au auzit de Babilon, de piramide... De exemplu, de curând, emirul Qatarului a vizitat România. Am participat şi eu la dineul oficial oferit de preşedintele Băsescu. Qatar este un stat bogat, care dispune de gaze naturale şi le-a cerut românilor trei lucruri, pentru a investi aici miliarde. A cerut terenuri la preţuri rezonabile, schimburi comerciale şi facilităţi de vize, pentru ca oamenii de afaceri să vină în ţara dumneavoastră. Pentru că un om de afaceri de acolo poate să meargă oriunde în lume fără viză, în America, în Australia... Dar aici aşteaptă o lună până să primească viza. Şi atunci, nu mai vine în România. Iar convorbirile au eşuat, în opinia mea. Lucrul acesta nu s-a spus la televizor, acolo au fost prezentate ca un succes. Dar i-am văzut la dineu. Am stat chiar lângă ministrul qatarez al Comerţului, care este ?dinamul? emirului. De partea cealaltă, era consilierul pe probleme economice al preşedintelui Băsescu. Şi am înţeles, avându-i lângă mine pe amândoi, despre ce este vorba. Dacă România nu acordă facilităţi Qatarului, cui va acorda? Afganistanului? Keniei? Şi consider că greşeala este aici, în România... Iar agenţia dumneavoastră va avea succes dacă va reuşi să atragă atenţia asupra problemelor care există în relaţiile dintre ţările noastre...

Agenţia ARABIA LA ZI

×
Parteneri
Pelerinaj la Mâna Sfântului Ioan Rusu, adusă la Mănăstirea Pantocrator
x close