Antena 3 CNN Externe Oamenii Moscovei s-au dat drept oficiali ucraineni în apeluri telefonice către miniștri britanici, acuză Londra

Oamenii Moscovei s-au dat drept oficiali ucraineni în apeluri telefonice către miniștri britanici, acuză Londra

Biroul premierului britanic a acuzat public președinția rusă pentru înscenarea unor apeluri telefonice către miniștri din cabinetul de la Londra.

Oamenii Moscovei s-au dat drept oficiali ucraineni în apeluri telefonice către miniștri britanici, acuză Londra
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    21 Mar 2022   •   17:16

Astfel de apeluri au fost semnalate de secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace - care a spus că a fost sunat de un impostor ce s-a dat drept prim-ministrul guvernului ucrainean - dar și de secretarul Afacerilor Interne, Priti Patel.

De asemenea, o tentativă nereușită a vizat-o pe secretarul britanic al Culturii, Nadine Dorries.

"Statul rus este răspunzător pentru apelurile telefonice de săptămâna trecută către miniștrii britanici. Este o practică standard a operațiunilor serviciilor ruse de informații, iar dezinformarea este o tactică desprinsă direct din manualul Kremlinului, pentru distragerea atenției de la activitățile ilegale din Ucraina și de la abuzurile comise acolo împotriva drepturilor omului.

Vedem o serie de povești menite să distragă atenția, precum și minciuni sfruntate ale Kremlinului, care reflectă disperarea lui Putin în timp ce încearcă ascundă dimensiunea conflictului și eșecurile ruse pe câmpul de luptă", se spune într-o declarație a purtătorului de cuvânt al premierului britanic.

Secretarul britanic al Apărării a spus că suspectează Rusia că s-ar afla în spatele apelului telefonic de săptămâna trecută, însă declarația de luni este prima în care Guvernul britanic acuză în mod direct administrația lui Vladimir Putin în acest caz.

Surse din guvernul de la Londra spun că rușii ar putea încerca, pe baza unor astfel de apeluri, să fabrice falsuri de natură să pună Londra într-o situație jenantă.

Un impostor s-a dat drept premierul Ucrainei într-un apel telefonic către ministrul Apărării din Marea Britanie

Secretarul Apărării din Marea Britanie, Ben Wallace, a anunțat joi, pe Twitter, că un individ ce pretindea că este Denis Șmihal, prim-ministrul Ucrainei, a încercat să discute cu el la telefon.

"A pus câteva întrebări înșelătoare. După ce am devenit suspicios, am întrerupt apelul", a menționat Wallace (foto), fără a da alte detalii legate de discuția cu impostorul.

El a scris că incidentul este "o încercare disperată" și că indiferent câte dezinformări, distorsionări și trucuri murdare ar utiliza, Rusia nu va putea deturna atenția de la încălcările drepturilor omului și de la invazia din Ucraina.

O sursă din domeniul apărării, citată de Reuters, menționează că Wallace a ordonat o anchetă menită să determine cum a fost posibil incidentul.

Confesiunea demnitarului britanic vine după ce acesta a anunțat, cu ocazia unei vizite la Varșovia, că Londra va desfășura în Polonia sistemul defensiv anti-rachetă  Sky Sabre.

×
Parteneri
Noi detalii despre starea lui Florin Piersic
x close