Antena 3 CNN Externe Aproape 40.000 de civili au fugit din oraşele irakiene Tikrit şi Samarra, anunţă OIM

Aproape 40.000 de civili au fugit din oraşele irakiene Tikrit şi Samarra, anunţă OIM

Aproape 40.000 de civili au fugit din oraşele irakiene Tikrit şi Samarra, anunţă OIM
Sursa foto: Foto: thestate.com
13 Iun 2014   •   17:34

Aproximativ 40.000 de persoane au părăsit oraşele Tikrit şi Samarra în urma luptelor, a anunţat Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM), care preconizează "o criză umanitară prelungită" în Irak, scrie AFP.
   
În condiţiile în care insurgenţii islamişti "se îndreaptă cu rapiditate spre Bagdad", OIM estimează că aproximativ 40.000 de persoane au fugit din oraşele Tikrit şi Samarra, a explicat purtătoarea de cuvânt a OIM, Christiane Berthiaume.
   
"Situaţia este extrem de schimbătoare, oamenii pleacă. Majoritatea oamenilor fug în acest moment din calea luptelor", a afirmat Christiane Berthiaume.
   
Începând din 10 iunie, insurgenţii islamişti din gruparea Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL) au preluat controlul asupra oraşului Mosul şi provinciei Ninive, din nord, şi asupra altor regiuni din provincia Salaheddine, precum şi asupra unor sectoare din provinciile Diyala, din est, şi Kirkuk, din nord, profitând de lipsa de reacţie a forţelor de securitate irakiene. Ei controlau din ianuarie oraşul Fallujah, situat la 60 de kilometri vest de Bagdad.
   
Potrivit OIM, peste 50.000 de civili au fugit din Mosul, în urma luptelor din cel de-al doilea oraş ca mărime al Irakului.
   
"La Mosul, spitalele nu sunt accesibile, şcolile şi moscheile au fost transformate în centre de primire a răniţilor. Familiile din vestul oraşului au acces redus la apă potabilă, iar populaţia din oraş are acces la electricitate doar câteva ore pe zi", a explicat Christiane Berthiaume.
   
În condiţiile în care "situaţia se deteriorează de la o oră la alta în Irak, preconizăm o criză umanitară prelungită", a declarat, la rândul său, Mandie Alexander, coordonarea operaţiunilor de urgenţă ale OIM în Irak.
   
Organizaţia, care se aşteaptă la o creştere semnificativă a numărului refugiaţilor, are nevoie rapid de 15 milioane de dolari (11,1 milioane de euro) pentru a cumpăra şi distribui obiecte de strictă necesitate, 5.000 de corturi şi iniţierea unui program în vederea identificării şi evaluării nevoilor refugiaţilor.
   
La rândul său, Programul Alimentar Mondial (PAM) a lansat o primă operaţiune de urgenţă pentru acordarea unui ajutor alimentar celor 42.000 de persoane considerate cele mai vulnerabile şi care s-au refugiat în cursul acestei săptămâni, în urma conflictului din Irak.
   
Potrivit Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), aproximativ 300.000 de persoane s-au refugiat la Erbil şi Dahuk, în Kurdistan. "Mulţi dintre refugiaţi nu au bani sau persoane la care să meargă", a declarat purtătorul de cuvânt al UNHCR, Adrian Edwards, subliniind necesitatea oferirii de corturi persoanelor refugiate.

×
Parteneri
Şeful Băncii Naţionale, avertisment pentru Guvern
x close