Antena 3 CNN Externe Armata americană a început debarcarea în Israel, în vederea unui exerciţiu comun de amploare

Armata americană a început debarcarea în Israel, în vederea unui exerciţiu comun de amploare

Armata americană a început debarcarea în Israel, în vederea unui exerciţiu comun de amploare
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
07 Oct 2012   •   17:45

Ofiţeri ai armatei americane au început să debarce în Israel, în ultimele zile, pentru a coordona pregătirile în vederea unor manevre de mare amploare pe care urmează să le desfăşoare împreună cu armata israeliană, a anunţat duminică Yediot Aharonot, citat de AFP.
   
Aceşti ofiţeri trebuie să supervizeze sosirea în Israel, la 14 octombrie, a sute de militari americani care vor participa la aceste manevre, ce vor începe în a doua jumătate a lunii şi vor dura trei săptămâni, precizează cotidianul.
   
Acesta este unul dintre cele mai importante exerciţii militare comune desfăşurate vreodată de Statele Unite şi Israel, afirmă Yediot Aharonot. Revista americană Time scria la 1 septembrie că Washingtonul a redus în mod semnificativ manevrele prevăzute cu Israelul, probabil din cauza divergenţelor privind modul de a acţiona în faţa ambiţiilor nucleare ale Iranului.
   
În cadrul acestor exerciţii vor fi testate diversele reţele de apărare antiaeriană din Israel, precum bateriile sale antirachetă "Hetz" şi sistemul de interceptare de rachete "Iron Dom", potrivit Yediot.
   
Aceste manevre au loc în timp ce Israelul, Statele Unite şi o mare parte a comunităţii internaţionale acuză Iranul că vrea să se doteze cu arma nucleară sub acoperirea unui program civil, ceea ce Teheranul dezminte categoric.
   
Contactată de AFP, o purtătoare de cuvânt a armatei israeliene a refuzat orice comentariu.
   
Citând "surse bine plasate în cele două ţări", Time a precizat că Washingtonul a redus cu peste două treimi numărul militarilor americani care merg în Israel, precum şi numărul şi puterea sistemelor de interceptare a rachetelor care urmează să fie utilizate în aceste manevre denumite Austere Challenge 12.
   
În loc de 5.000 de militari americani, Pentagonul va trimite doar 1.200-1.500 de persoane. Rachetele de interceptare Patriot vor fi lansate în Israel conform planului, dar fără soldaţi americani, potrivit Time. El a adăugat că în locul a două nave Aegis dotate cu sistem de apărare antirachetă, americanii nu vor trimite decât una, precizând însă că nici aceasta nu este sigură.

×
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close