Antena 3 CNN Externe Echipamente militare furnizate de SUA trupelor afgane au ajuns pradă de război în mâinile talibanilor

Echipamente militare furnizate de SUA trupelor afgane au ajuns pradă de război în mâinile talibanilor

O parte din echipamentul militar american de ultimă generație a căzut în mâinile talibanilor, după ce aceștia au preluat puterea în Afganistan.

Echipamente militare furnizate de SUA trupelor afgane au ajuns pradă de război în mâinile talibanilor
Sursa foto: Twitter/WorldOnAlert
de Alexandra Ionescu    |    18 Aug 2021   •   17:03

Jake Sullivan, consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui american Joe Biden, a admis, că talibanii au intrat în posesia unei cantități substanțiale de echipament militar american, după preluarea puterii în Afganistan

"O cantitate substanţială de arme a căzut în mâinile talibanilor şi, evident, nu credem că ni le vor înapoia de bună voie", a afirmat el, în cadrul unei conferinţe de presă la Casa Albă, în răspuns la o întrebare privind echipamentele militare americane din Afganistan.

Kalashnikov-urile AK-47 au fost multă vreme armele preferate ale grupărilor militare, dar unii dintre luptătorii talibani le-au schimbat pentru armele americane capturate după prăbușirea guvernului de la Kabul.

Poze și filmări publicate de talibani pe Twitter îi arată pe aceștia purtând carabine M4 și puști M16, lăsate în urmă de armata afgană, iar odată ce talibanii au preluat controlul aerodromului din Kandahar, nu a durat mult până când au apărut fotografii pe rețelele de socializare în care luptătorii talibani pot fi observaţi pozându-se cu elicoptere militare, precum Black Hawks fabricate în SUA și elicoptere Mi-17 fabricate de sovietici.

După ce au preluat aeroportul Mazar-i-Sharif în acest weekend, au urmat mai multe fotografii, de data aceasta, cu talibani care stăteau lângă un avion de atac A-29 și un elicopter utilitar MD-530.

În ultimii 20 de ani, SUA au oferit Forțelor Aeriene Afgane peste 130 de aeronave

În iulie, Departamentul Apărării a declarat că furnizează Forțelor Aeriene Afgane mai multe avioane - inclusiv 35 Black Hawks și trei Super-Tucanos A-29 - într-un semn al angajamentului continuu față de guvernul Kabul chiar dacă forțele SUA s-au retras.

Trei dintre Black Hawks au fost livrați luna trecută. 

”Aceste elicoptere nu au fost date talibanilor. Au fost date forţelor afgane şi aceasta la cererea preşedintelui”, a spus Sullivan.

Acum, cu Afganistanul sub puterea talibanilor, și aceștia având acces la armele și echipamentul american, singura întrebare care se pune, este ce au de gând să facă cu toate aceste ”cadouri”. Cum, și împotriva cui le vor folosi. Și care va fi răspunsul Statelor Unite.

×
Subiecte în articol: Afganistan talibani arme elicopter
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close