Antena 3 CNN Externe Artiştii greci au manifestat în faţa Ministerului de Cultură din Atena

Artiştii greci au manifestat în faţa Ministerului de Cultură din Atena

Artiştii greci au manifestat în faţa Ministerului de Cultură din Atena
Sursa foto: Foto: AFP/Mediafax
22 Iun 2011   •   23:56

Guvernul elen a primit votul mult-visat! Adică votul de încredere, ceea ce este foarte important în acest moment. Grecia nu mai avea nevoie şi de o criză politică, mai ales acum, când a scăpat de faliment. Dar asta nu înseamnă că a scăpat de probleme.

Guvernul de la Atena trebuie să implementeze cele mai dure măsuri de austeritate, ca să nu ajungă în situaţia să-şi vândă ţara pe bucăţi. Grecii refuză, însă, să accepte acest lucru şi protestează din toate puterile. Astăzi a venit rândul artiştilor să-şi facă publice nemulţumirile.

Cei mai cunoscuţi actori, regizori, dansatori şi cântăreţi ai Greciei au pus în scenă o manifestaţie în faţa Ministerului Culturii de la Atena. "Pus în scenă" este o expresie corectă, pentru că protestul lor a avut o pronunţată latură artistică.

Nici nu aveau cum să nu iasă în stradă, cât timp guvernul elen le-a impus şi lor măsuri dure de austeritate.

Mulţi dintre artişti sunt acum şomeri, iar cei care mai au - încă - un loc de muncă au rămas fără o bună parte din salarii. Executivul de la Atena intenţionează chiar să taie din pensiile artiştilor retraşi din activitate.

Marea durere a protestatarilor este faptul că autorităţile elene vor să privatizeze teatrele de stat, centrele muzicale sau galeriile de artă. Pentru manifestanţi, acesta este un lucru de neacceptat, motiv pentru care au afişat un mare banner, pe care scria citeţ: "Cultura este o creaţie colectivă, care trebuie să fie deţinută colectiv"

Grupul de artişti susţine că protestul de astăzi este doar primul episod al unei serii de manifestaţii. Al doilea episod va urma săptămâna viitoare, când parlamentul grec va vota încă o diminuare a cheltuielilor bugetare.



×
Subiecte în articol: atena Grecia manifestatie
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close