Antena 3 CNN Externe Ashura, cea mai importantă sărbătoare a musulmanilor şiiţi, celebrată de milioane de pelerini

Ashura, cea mai importantă sărbătoare a musulmanilor şiiţi, celebrată de milioane de pelerini

Ashura, cea mai importantă sărbătoare a musulmanilor şiiţi, celebrată de milioane de pelerini
27 Dec 2009   •   20:36

Milioane de pelerini au ieşit pe străzile din Irak, Iran sau Liban pentru a participa la evenimentele organizate cu ocazia celei mai importante sărbători a musulmanilor şiiţi, Ashura. Oamenii comemorează uciderea imamului Hussein, nepotul profetului Mahomed şi cel mai venerat martir al şiiţilor.

Ashura este a zecea zi dintr-o serie de comemorări care marchează uciderea imamului Hussein. Oamenii s-au adunat la Kerbala, locul unde se află mausoleul lui Hussein. Irakienii sunt mulţumiţi că acum se pot exprima liber pentru că în trecut pelerinajul era supus restricţiilor sub regimul lui Saddam Hussein, care era musulman sunnit.

Festivalul a fost marcat de ciocnirile violente din Teheran unde mai mulţi contestatari ai regimului Ahmadinejad s-au luptat cu forţele de oridine. În restul ţării oamenii au petrecut paşnic ultima şi cea mai importantă zi de doliu.

Oamenii spun că prin acesată sărbătoare se vede esenţa poporului iranian. "Adevărata uniune a naţiunii noastre este aici şi poate da o lecţie duşmanilor noştri care încearcă să dezbine acest popor", spune unul dintre participanţi.

În Liban, liderul grupării Hezbolah a profitat de zilele de doliu pentru a transmite un mesaj celor care, în opinia lui, nedreptăţesc musulmanii şiiţi din toate lumea. Astfel, a făcut apel la autorităţile egiptene şi israeliene să dizolve barierele pe care le ridică la graniţa cu Gaza.

Antena 3

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close