Antena 3 CNN Externe Domul reactorului 6 de la centrala nucleară Zaporojie a fost lovit, într-un atac cu dronă

Domul reactorului 6 de la centrala nucleară Zaporojie a fost lovit, într-un atac cu dronă

Centrala nucleară Zaporojie a fost lovită de trei ori în urma unor atacuri directe, iar o lovitură a fost înregistrată la domul unuia dintre reactoare.

Domul reactorului 6 de la centrala nucleară Zaporojie a fost lovit, într-un atac cu dronă
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    08 Apr 2024   •   11:25

Confirmarea oficială vine de la Agenția Internațională pentru Energie Atomică, AIEA.

Din informațiile AIEA nu reiese cine se face responsabil pentru atacul de duminică.

Agenția internațională, care are experți la fața locului, a comunicat că este prima situație înregistrată din noiembrie 2022 când complexul nuclear-electric este țintit în mod direct.

"S-a raportat o victimă. Daunele de la unitatea nr. 6 nu au compromis siguranța nucleară, dar acesta este un incident grav, cu potențialul de a submina integritatea sistemului de izolare a reactorului", a precizat AIEA.

Compania nucleară de stat din Rusia, Rosatom, susține că Ucraina se face răspunzătoare pentru loviturile de la Zaporojie.

Potrivit părții ruse, trei persoane au fost rănite în apropierea cantinei iar alte două lovituri au vizat o zonă de marfă și domului reactorului 6.

Kievul a respins acuzațiile.

"Ucraina nu este implicată în niciun fel de provocări armate pe teritoriul centralei nucleare din Zaporojie, ocupat ilegal de Rusia. Loviturile rusești, inclusiv cele care imită operațiunile ucrainene ... sunt de mult timp o practică binecunoscută a invadatorilor", a declarat Andrei Yusov, purtătorul de cuvânt al Direcției principale de informații din Ucraina.

În cei doi ani de război, Kievul și Moscova s-au acuzat în mod repetat că țintesc voit centrala nucleară de la Zaporojie, cu intenția de a provoca un incident nuclear.

Rusia controlează complexul nuclear-electric de la Zaporojie din martie 2022.

×
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close