Antena 3 CNN Externe "Echivalentul unei lovituri nucleare!" | România ajută Ucraina, după ce Rusia a atacat cu rachete cel mai mare baraj hidroenergetic din țară, situat lângă Zaporojie

"Echivalentul unei lovituri nucleare!" | România ajută Ucraina, după ce Rusia a atacat cu rachete cel mai mare baraj hidroenergetic din țară, situat lângă Zaporojie

Rusia a tras cu rachete spre barajul DiproGES, cel mai mare obiectiv hidroenergetic din Ucraina, amplasat pe Nipru, lângă orașul Zaporojie.

"Echivalentul unei lovituri nucleare!" | România ajută Ucraina, după ce Rusia a atacat cu rachete cel mai mare baraj hidroenergetic din țară, situat lângă Zaporojie
Sursa foto: X@maria_avdv / Ukrainetoday.org
de Redacția Antena 3 CNN    |    22 Mar 2024   •   12:05

Lovitura a fost consemnată în noaptea de joi spre vineri, când a avut cel mai amplu val de atacuri aeriene ruse din ultima perioadă.

Ucrainenii spun că Rusia a lansat peste 150 de rachete și drone, dintre care apărarea antiaeriană a țării ar fi doborât 92.

La barajul de lângă Zaporojie, atacul rus a lovit un troleibuz care transporta muncitori la centrala hidroelectrică.

Potrivit presei ucrainene, vehiculul a ars complet. Nu au fost disponibile imediat informații cu privire la victimele atacului.

Petro Andriușcenko, un consilier al primarului în exil al orașului Mariupol, sub ocupație rusă, a distribuit imagini cu troleibuzul incinerat.

Barajul hidroenergetic a rămas în funcțiune după atac, conform surselor ucrainene.

Compania Ukrinhidroenergo, care administrează rețeaua de baraje din Ucraina, a semnalat că loviturile ruse au provocat un incendiu la centrala electrică, dar că nu există risc de fisuri sau rupere.

Expertul în securitate Maria Avdeeva a distribuit, la rândul ei, imagini de la fața locului.

"Lovirea celei mai mari centrale hidroelectrice ucrainene și a barajului nu reprezintă nimic altceva decât echivalentul folosirii armelor de distrugere în masă, similară armelor nucleare. Mai putem să privim așa ceva?", a scris Avdeeva în comentariul care însoțește imaginile.

Peste un milion de ucraineni, fără curent electric. România ajută rețeaua energetică a Kievului

Peste un milion de consumatori casnici și industriali din Ucraina au rămas fără energie electrică în urma atacului aerian nocturn al rușilor.

O declarație în acest sens a fost făcută de Oleksii Kuleba, adjunctul șefului administrației prezidențiale de la Kiev.

Potrivit acestui oficial, atacurile ruse au afectat aproximativ 700.000 de locuitori din regiunea de est Harkov și cel puțin câte 200.000 în sudul regiunii Odesa și în sud-estul regiunii Dnipro.

Alte 110.000 de persoane au fost afectate în regiunea centrală a regiunii Poltava, conform oficialului citat.

Rețeaua energetică a Ucrainei primește în prezent asistență din partea României, Poloniei și Slovaciei, conform postului Sky News.

Morți și răniți după atacul masiv al Rusiei în Ucraina, în noaptea de joi spre vineri

La Kiev, ministrul ucrainean de Interne al Kievului Igor Klimenko a declarat că cel puțin două persoane au fost ucise și alte 14, rănite în ultimul atac în masă al Rusiei.

Alte trei persoane sunt date dispărute.

"Toate serviciile noastre sunt implicate în eliminarea consecințelor atacului. Folosim echipamente robotizate în zonele periculoase pentru a minimiza rănirea salvatorilor", a spus ministrul.

×
Parteneri
Motivul pentru care prezentatorii Antena 3 CNN au purtat un bujor roșu în piept
x close