Antena 3 CNN Externe Atacul în care a fost ucis un marinar român pe petrolierul Mercer Street a fost executat de Iran, acuză ministrul israelian de externe

Atacul în care a fost ucis un marinar român pe petrolierul Mercer Street a fost executat de Iran, acuză ministrul israelian de externe

Israel acuză Iranul că se află în spatele atacului asupra tancului petrolier, atac în urma cărui un român și un britanic, membri ai echipajului, au fost uciși, relatează BBC.

Atacul în care a fost ucis un marinar român pe petrolierul Mercer Street a fost executat de Iran, acuză ministrul israelian de externe
Sursa foto: MarineTraffick,com
de Adrian Iclozan    |    31 Iul 2021   •   10:45

Nava MV Mercer Street, operată de compania Zodiac Maritime, cu sediul la Londra, se afla, joi, în largul coastelor statului Oman, în Marea Arabiei, când a fost ținta unui atac atribuit inițial piraților.

Zodiac Maritime aparține magnatului israelian Eyal Ofer. Compania a comunicat că încearcă să elucideze împrejurările incidentului.

Însă ministrul israelian de externe, Yair Lapid, a acuzat "terorismul iranian".

"Iran nu este doar o problemă pentru Israel. Lumea nu trebuie să tacă", a spus ministrul.

Totuși, detaliile atacului de joi asupra vasului care naviga sub pavilion liberian rămân să fie elucidate. Autoritățile iraniene nu au comentat asupra acuzațiilor venind din Israel.

Există informații conform cărora în atac ar fi fost implicată o dronă.

Londra încearcă să elucideze ce s-a întâmplat

Un purtător de cuvânt al guvernului britanic a menționat că autoritățile de la Londra încearcă "să stabilească faptele".

Într-o declarație difuzată vineri, Zodiac Maritime a precizat că vasul navighează în prezent sub controlul echipajului său și că nu au fost înregistrate alte victime în afara celor doi morți.

Incidentul este investigat de agenția britanică pentru operațiuni comerciale maritime, UKMTO.

La momentul atacului, nava nu avea încărcătură la bord.

Navele cad victime în "războiul din umbră" dintre Iran și Israel

BBC notează că în ultima perioadă au fost raportate mai multe incidente în care au fost implicate nave israeliene și iraniene, iar navele respective au suferit avarii.

Sursa citată precizează că incidentele constituie așa-numitul "război din umbră" dintre Iran și Israel iar atacul de joi reprezintă o escaladare în virtutea faptului că au existat victime omenești.

Ministrul israelian de externe a cerut o reacție dură în acest caz. El a spus că se consultă cu omologul britanic Dominic Raab și că incidentul va fi adus în atenția ONU.

O televiziune iraniană în limba arabă a citat surse conform cărora atacul de joi reprezintă o răzbunare pentru un presupus atac al Israelului asupra unui aeroport din Siria.

Marinar român ucis, după ce nava pe care se afla a fost atacată

Un marinar român a fost ucis în timpul unui atac asupra petrolierului Mercer Street, în Marea Arabiei, a anunțat Zodiac Maritime, operatorul navei.

Autoritățile din Oman au confirmat decesul unui cetățean român aflat la bordul navei "Mercer Street", anunță Ministerul Afacerilor Externe.

Având în vedere faptul că nava este administrată de o companie care își desfășoară activitatea și în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Ambasada României la Londra a întreprins demersuri pe lângă companie pentru informații suplimentare.

Ca urmare a demersurilor Ambasadei României la Londra, reprezentanții companiei au precizat că familia cetățeanului român a fost notificată cu privire la deces, prin intermediul agenției angajatoare din România.

×
Subiecte în articol: Mercer Street Iran Israel roman
Parteneri
Benzina, mai scumpă decât motorina pentru prima dată în ultimele 10 luni
x close