Antena 3 CNN Externe Atacul efectuat de Ucraina cu rachete la Sevastopol a fost ordonat de SUA și Marea Britanie, acuză Moscova

Atacul efectuat de Ucraina cu rachete la Sevastopol a fost ordonat de SUA și Marea Britanie, acuză Moscova

Atacul ucrainean efectuat vineri asupra sediului din Sevastopol al Flotei Ruse la Marea Neagră a fost pus în aplicare la cererea serviciilor de informații american şi britanic şi coordonat de Kiev împreună cu aceste servicii.

Atacul efectuat de Ucraina cu rachete la Sevastopol a fost ordonat de SUA și Marea Britanie, acuză Moscova
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    27 Sep 2023   •   13:26

Acuzația a fost lansată de Moscova, miercuri.

"Nu există nici cea mai mică îndoială că atacul a fost planificat în avans folosind mijloace ale (serviciilor de) informații occidentale, echipamente de satelit și  avioane de recunoaștere ale NATO şi că a fost pus în aplicare la cererea serviciilor de informații american şi britanic, în strânsă coordonare cu acestea", a declarat Maria Zaharova, purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe.

Până la ora acestei actualizări, Londra și Washingtonul nu au reacționat la acuzațiile diplomației ruse.

Citește și: Ucraina anunță că l-a ucis la Sevastopol pe amiralul Viktor Sokolov, comandantul Flotei ruse la Marea Neagră

Sevastopol este cel mai mare oraș din Crimeea.

Peninsula anexată de Moscova în 2014 se află în centrul aparatului militar rus angrenat în invazie, atât pentru aprovizionarea trupelor din sudul Ucrainei, cât şi pentru lansarea de lovituri, notează presa internațională.

Kievul, în plină contraofensivă, încearcă să aducă lupta până în această peninsulă, unde şi-a multiplicat atacurile cu rachete şi drone în ultimele săptămâni.

Ucraina a susținut că a ucis aproximativ treizeci de ofițeri în atacul de vineri, inclusiv pe comandantul Flotei Ruse de la Marea Neagră, amiralul Viktor Sokolov.

Însă Ministerul rus al Apărării a publicat, marți, imagini care îl arată pe acest ofițer de rang înalt participând la o videoconferință.

Drept reacție, forțele de operațiuni speciale ucrainene au anunțat că lucrează la "clarificarea informațiilor" și au subliniat că identificarea victimelor este dificilă.

Miercuri, postul de televiziune Zvezda, care este canalul oficial al armatei ruse, a difuzat, la rândul său, pe Telegram un scurt interviu video nedatat cu Sokolov, în care acesta laudă succesele trupelor sale.

Amiralul susține că Flota Rusă la Marea Neagră înregistrează succese. Nu este clar dacă materialul video a fost filmat înainte sau după atacul din 22 septembrie.

Foto: Cartierul General din Sevastopol al Flotei Ruse la Marea Neagră, după atacul cu rachete din 22 septembrie 2023

×
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close