Antena 3 CNN Externe Atacurile asupra militarilor: Pista teroristă, analizată atât la Londra, cât şi la Paris

Atacurile asupra militarilor: Pista teroristă, analizată atât la Londra, cât şi la Paris

Atacurile asupra militarilor: Pista teroristă, analizată atât la Londra, cât şi la Paris
Sursa foto: Foto: Agerpres
27 Mai 2013   •   08:35

Deschiderea, în Franţa, a unei anchete antiterorism privind agresiunea comisă cu o armă albă împotriva unui militar, la trei zile după moartea unui soldat la Londra, a relansat temerile privind multiplicarea unor atacuri izolate ale militanţilor islamişti în ţările occidentale, scrie AFP.

"În acest stadiu", nu a fost stabilită nicio legătură cu uciderea la Londra a unui soldat britanic, dar "trebuie să analizăm toate ipotezele", a afirmat preşedintele francez François Hollande.

Nu se ştie dacă bărbatul care l-a agresat sâmbătă seara pe un militar în uniformă în apropiere de Paris - şi care apoi a reuşit să fugă - împărtăşeşte convingerile islamiste ale suspecţilor britanici.

La rândul lor, duminică, serviciile secrete engleze se confruntau cu noi dezvăluiri stânjenitoare.

Mai multe ziare au afirmat, sprijinindu-şi informaţiile cu o fotografie, că Michael Adebolajo, care a revendicat uciderea, cu lovituri de cuţit şi satâr, a unui soldat, miercuri, la Londra, a fost arestat în noiembrie 2010 în Kenya, la circa 60 de kilometri de Somalia.

Poliţia kenyană îl suspecta că ar vrea să se alăture islamiştilor shebab care operează în Somalia. Dar, după ce au compărut în faţa unui tribunal, tânărul a fost trimis în Marea Britanie, potrivit presei.

Celălalt suspect în uciderea soldatului britanic, Michael Adebowale, fusese arestat la Londra "în urmă cu două luni după plângerile unor comercianţi referitoare la un grup de musulmani", a afirmat Sunday Telegraph.

Aceste dezvăluiri ridică noi semne de întrebare cu privire la informaţiile de care dispuneau serviciile secrete şi poliţia în privinţa celor doi suspecţi, proveniţi din familii de origine nigeriană şi creştină dar convertiţi la islam. Premierul, David Cameron, a promis o anchetă pentru a face lumină în cazul unor eventuale lacune ale sistemului şi un raport preliminar urmează să fie gata săptămâna viitoare.

Guvernul, sub presiune, a anunţat crearea unui grup de lucru "privind extremismul", format din mai mulţi miniştri şi directori ai Scotland Yard şi serviciilor de informaţii interne.

"S-a vrut uciderea unui militar tocmai pentru că era militar", a declarat ministrul francez al Apărării, Jean-Yves Le Drian. "Ministrul de Interne Manuel Valls şi cu mine, fiecare în domeniul său, vom continua lupta implacabilă împotriva terorismului şi a oricărui act care ar pune la îndoială securitatea noastră", a adăugat el, în timp ce ancheta a fost preluată de Parchetul antiterorism din Paris.

Anchetatorii au audiat mai multe persoane, dar mărturiile par să conţină multe contradicţii, inclusiv în legătură cu ţinuta vestimentară a agresorului. Descris ca un bărbat cu înălţimea de aproximativ 1,90 metri, cu barbă, care a acţionat surprizător şi nu a spus nimic.

×
Subiecte în articol: atac terorist londra
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close